roobi2 Creative Commons License 2004.09.10 0 0 1790

Mit hallok Zeki új invesztáció. Grat hozzá, remélem sikeres lesz a vásárlás.

Remélem valami szép modern csodát hozatsz magadnak. Kíváncsi vagyok rá majd írj tapasztalatokat. Típus, beállítások, funkciók, stb...

Mellesleg üdv minden topiklakónak, kicsit régen néztem be hozzátok de látom bőszen folyik az eszmecsere. Jó olvasni!!! :-)

Az utóbi pár hétben eszközöltem néhány spec beállítást otthon, ebből az egyiket leírnám.

Kamera: mx500 panasonic

Manuális fehér egyensúly állítás.

Alaphelyzetben ha egy fehér lapra állítod a white balance-ot (wb), akkor  megvilágítás függvényében realisztikus színeket kapsz.

Ezt lehet fokozni ha az ég kékjére(fehérjére) -valahol a horizont környékén- állítod a manuális wb-t akkor színtelítetteb, élénkebb magasabb színhőmérsékletü képet kapsz. Még a giccses határon belül de nagyon korrekt színhatást lehet elérni.

Következő állítás ha természetes megvilágítás mellett egy fehér lap elé egy negyedes kék korrekciós fóliát tesz az ember, vagy a fényforrás elé teszed így a papír lesz enyhén kék árnyalatú és erre állítasz man. wb-t. Ezesetben egészen sárgás érdekes színhőmérsékletü képet kapunk. Naplementekor spec fényviszonyok mellett érdekes felvételt lehet készíteni ezzel a beállítással.

Érdemes ezekkel játszadozni mert hasznos rutin lehet vele szerezni a manuális mozgókép rögzítésben szélsőséges fényviszonyok mellett is.

Jó szórakozást!

Természetesen ennek alapfeltétele az, hogy a kamera képes legyen manuális wb állításra és ne csak az előre programozott lehetőségei legyenek meg.

üdv: roobi