Agyas Bubu Creative Commons License 2004.08.29 0 0 26
Önellentmondás drága barátom! Azt írod, hogy az EU csak a gazdasági felzárkóztatásban és a nyugalomban érdekelt. Nos én úgy látom, hogy a gazdasági fellendülés letöri a szegénységből és a létbizonytalanságból fakadó szélsőséges (ált. jobboldali) erőket. Ha béke a cél, mint írtad, akkor egyértelműen a megbékélési folyamatokat kultiválják. Persze én magam is tudom, hogy az EU nem old meg semmit előre, de azért mégis lesz valami alap, amire hivatkozhat a megbékélés.

Más. A világban mindig vannak és lensznek olyan erők, gazdasági csoportok akiknek érdekük a feszültség gerjesztés -és fokozás. De okos kül -és gazdasápolitikával mindez orvosolható. A fenti nemzetiségi példák meg nem állják meg a helyüket ebben a térségben, mert a magyar kissebség mindenütt deffenzív jellegű kissebség, tehát békés szándékú. Ergo, nem készít otthon robbanóbombákat, nem fegyverkezik, nem rabolnak el embereket és nincsenek szakadár csoportok. Ellenben minden értelmiségi, politikai vezetője a megbékélést kívánja, hírdeti. Hamár Erdély, akkor lásd Kányádi Sándor bácsi, aki egyértelműen a közös összefogás híve, a falujában az ő tiszteletére még székely himnusz sincs, mivel elmondása szerint egy nemzet, egy himnusz...

Én úgy látom, hogy kettős a játszma. Gondoljunk csak a régiókra. Olyan ez az egész, mint a késő középkori vagy reneszánsz államok esetében, vagy még később inkább a felvilágosult abszolutizmus. Tehát egyfelől erős központosítás figyelhetőő meg, de a politika teljesen autonómként kezeli a társadalmat és az adott népeket. Szóval azt akarom mondani, hogy a régióknak, különösen itt ebben a soknemzetű térségben, amikor az államhatárok már semmit sem fognak érni. nemzetközi régiókra kell osztódnunk. A nemzetállamok ideje lejárt. Nem is lehet visszahozni. Gondolkodjunk végre Európában, európai módszereket felhasználva!

Nem volt szándékom agitálni semmi mellett és ellen. Csak a véleményemet fejeztem ki ezen témakörben. Állításomat fennt tartom hosszútávú gazdasági fejlődéssel és az elért színvonal megtartásával az ilyen konfligtusok értelmüket vesztik. Lásd előbb francia-német megbékélést. Üdv!
Előzmény: Jan Haugwitz (25)