Petya!
"esetleg a kritika feléjük nem a szeretet hangján fogalmazódik meg."
OFF
Kritika maximum (de minimum is) csak velük kapcsolatban fogalmazódhat meg, feléjük biztosan nem. (Én nem vagyok nagy magyar, sőt, tulajDONképpen egyáltalán nem, de az anyanyelvem magyar.)
ON
A szeretet hangjának kritikája akkor és addig fogalmazódhatott meg, ameddig feltételezhető volt a "jó lelkiismeret" és a "tudatlanság". (Idézetek tőled.) Én a közel 10 + 5 év alatt meggyőződtem arról (de tudom, mindenkinek magának meg meggyőződnie erről), hogy esetükben nincs szó tudatlanságról (vagy, ha arról is van szó, nem mentő körülmény, mert azt a tudatlant semmi sem menti, aki közben abban a szerepben tetszeleg, hogy ő mindent tud, és csak ő tud mindent), és nincs szó jó lelkiismeretről sem. Sőt, alapvetően a lelkiismeret mint olyan, már egyáltalán nem játszik. Ha működne, ezer meg egy dolog nem történt volna meg, ami megtörtént és megtörténik. (Például amikor a magát a feleségével letagadtató HGY-s funkcionárius annyi fáradságot nem vett, hogy ne a lakás másik feléből kiabálva tegye ezt, amit még én is hallottam a telefon túlsó végén. Ilyet pl. tipikusan vagy jó lelkiismerettel vagy tudatlanságból szokott valaki csinálni, nem? És akkor azt a sztorit még nem is említettem, ami miatt letagadtatta magát: hetessel kezdődő, hétszámjegyű történet hét évvel ezelőttről.) Többet szóban, ha érdekel, vagy visszaolvashatóak a konkrét sztorik úgy 3-4000 hozzászólással korábbról.
Minden jót.