lehet, hogy félreérthetö volt amit írtam. Én azt neveztem igénytelennek, hogy a koszt rengeteg helyröl egész egyszerűen nem takarítják el. Nem hulladékra gondoltam, hanem arra a szürke általános koszra, amit telente mindenfele látni az utakon, a városokban, a falvakban. Nem igaz, hogy nem tudják eltakarítani. Érdekes módon pl. Ukrajánában (Kárpátalján) nagy a szekénység, de a házak előtt azért szokták az ottaniak takaritani a portájukat.
Én a magyarokat úgy jellemezném, hogy szemetelnek mindenfele, ami nyilvánvalóan bunkóság.
Tény, hogy van javulás azokban a dolgokban, amikor a magyar kiakad valamin a szlovákoknál, a szomorú az, hogy a javulás még most is iszonyatosan lassú. Azon már a 80-as évek végén sem kellett kiakadnunk, hogy magyarul, angolul, németul, oroszul senki sem ért egy szót sem. Azon azért inkább, hogy ha mi megtanultunk jóegynéhány szlovák szót, amit esetleg adott esetben még ragoztunk is, akkor azt vagy nem voltak hajlandóak megérteni, vagy úgy válaszoltak vissza nekünk, hogy tuti ne értsük meg. Hiába volt nálunk pl. szlovák-magyar utiszótár, elő-előfordult, hogy az étlapot még úgyse értettük meg.
Bement az ember valahova, és köszönt, hogy "dovi gyenyia" (nem dobrij gyeny), akkor is teljes csönd. Legfeljebb időnként egy megszólás, hogy "aha, magyarszko" Ez azért nem volt általános, de nem egyszer fordult elö.