actionman Creative Commons License 2004.08.26 0 0 196
Jézus egyértelmű, félreérthetetlen szavaival szemben egyből elkezdesz ködösíteni azzal, hogy az egész Biblia összefüggéseit kell megvizsgálni.

Jezus szavai valoban egyertelmuek es felreerthetetlenek, de lam, megsem erti mindenki (pl. te sem). Mert nincs itt semmi ellentmondas, semmi kodosites, csak legfeljebb te nem latod a 'nagy kepet'. Mert Jezus azt is mondta, hogy ha csak egy iciri-piciri hitetek volna, es azt mondanatok a hegynek, hogy ugorj a tengerbe, akkor menne es ugrana. Csak az az erdekes, hogy ilyesmi esemenyrol nincs beszamolo a Bibliaban, es Jezus - aki sok csodat tett, Isten orszaganak hatalmat demonstralando - ilyet meg o sem tett. Most akkor senki emberfianak, de meg Jezusnak se lett volna hite? Mert a te logikadbol ez kovetkezik.

Divatos szóhasználat az egész Biblia összefügéseit emlegetni, de én nem a széles úton járok.

Jujj! Egyreszt az 'egesz Biblia osszefuggese' emlegetesenek igei alapja van, ld. Jel veget, aki ebbol elvesz v. hozzatesz.... Masreszt olvastam mar toled olyan ezoterikus-okkult badarsagokat, amelyek alapjan en nem lennek olyan biztos abban, hogy te nem a szeles uton jarnal.

A Bibliarol igen furcsa kepzeteid vannak. Egyreszt, amikor Pal irta a leveleit, akkor mar a Biblianak a konyvei kozul jo sok keszen volt (az OSZ=39 konyv tehat mar regen kesz volt). Pl. Mozes konyvei a fogsag alatt nyertek el vegleges formajukat, es pl. Daniel konyve, amelyet a legkesobbinek tartanak is keszen volt Kr.e 160 korul. Aztan az sem vall tulzott vilagossagra, hogy a Biblia konyveit embereknek tulajdonitod. Mert bar valoban emberek irtak, de a reformatus nezet szerint az iratok elsodleges szerzoje a Szentlelek (ha jobban tetszik: a Szent Szellem). A kanonizalas soran pedig az emberek Isten Szellemtol vezettetve pusztan felismertek, hogy mely iratok szarmaznak Istentol. Ha pedig maga Jezus is hivatkozik OSZ-i iratokra, o maga idez beloluk, akkor finoman szolva homalyos ertelemre vall a Biblia evangeliumokon kivuli reszeinek elvetese.

Aztan. Nincs semmifele ellentet Jezus es Pal (nem Saul!) jelleme kozott. Ha te megis ellentetet latsz, az max. annyit jelent, hogy egyikuket se ismered igazan. Ha Krisztus az 'ontoforma', es Isten minden gyermeket a Fiu hasonlatossagara kivanja nevelni, akkor pont a poganyok apostola Pal lenne annak 'szoges ellentete'? Akire Isten minden poganyok teriteset rabizta? Ez eleg meredek. En nem szegyellem Palt kovetni (aki maga is azt mondta, hogy kovessetek engem, mikent en is kovetem Jezust), es igy Jezust kovetni, inkabb azt szegyellem, hogy ez mennyiszer nem sikerul.

ActionMan
Előzmény: aranyviktor (193)