lsr Creative Commons License 2004.08.26 0 0 195

Szia Avi!

"... az "egész Biblia tanítása" pedig egy csűrhető-csavarható gumiparagrafus, amiből mindenki azt hámoz ki, amit akar."

Szerintem ez csak hozzáállás kérdése. Ha valaki nem az Isten szándéka szerint akarja érteni, hanem csökönyösen a saját igazát akarja igazolni a Bibliával, akkor valóban "gumiparagrafust" formálhat belőle. De számomra nyilvánvaló, hogy nem ez az Isten szándéka. Ha Isten tanácsa szerint bánunk a Bibliával, akkor igen szilárd és egyértelmű tanítást hordoz.

"... az is szeretetlen, aki önmagát nem szereti, önmagát szorítja háttérbe másokért..."

Akkor Jézus is - "a ki adta önmagát a mi bűneinkért hogy kiszabadítson minket" (Gal. 1:4) - szeretetlen lenne? Szerintem inkább pont ez mutatja be az igazi szeretetet.

"...Jézus nem mártírkodásra buzdított, hanem arra, hogy... ne legyünk részrehajlóak sem a "rossz" az önzés, sem a "jó" az önzetlenség felé..."

Tudtommal Jézus szájából sohasem hangzott el olyan szó, ami az önzéssel való kiegyezésre szólítana fel bárkit is. Igen is szükségesnek látom az önzetlenség felé hajlást azok részéről, akik az Istent akarják követni. Bár szolgálni üres kézzel és betegen nem lehet. Így fontosnak tartom, hogy vigyázzunk saját testi és lelki épségünkre, és jól gazdálkodjunk az Isten által ránk bízott fizikai javakkal is (de nem vagyongyűjtési szándékból, hanem azért, hogy legyen miből adni a rászorultak részére). Én ezt nem "én szeretetnek" hívom, hanem "jó sáfárkodásnak".

(Elnézést, ha néhol ActionMan gondolatait is megismételtem...)

Előzmény: aranyviktor (186)