Tisztelt Mindenki! Megosztanám Veletek egy tapasztalatomat az állami szerencsejátékokkal kapcsolatban, mivel a lentebbi történések alapján megrendült a bizalmam. Igaz, nagy még bennem a bizonytalanság és a kétség, ezért érdekelne azok véleménye, akik nálam járatosabbak a matematika/statisztika terén. Tehát: éveken keresztül lottóztam, mindig azonos számú játékkal(vagyis szelvénnyel), és sokáig nem vizsgáltam a dolgot részleteiben, csak konstatáltam, hogy nem nyertem – és kész. Mármost, ha állandóan összességében azonos számú szelvénnyel játszom, evidens, hogy van egy statisztikai valószínűség, hogy AZ ÖSSZES SZELVÉNYEN EGYÜTTVÉVE hány találatnak kell lennie. Azaz: ha például 4 szelvényen (6-os lottó) összesen 24 számot jelölök be (ez a lehetséges számoknak cca. fele), hosszú idő átlagában 3 találatnak kell lennie (hangsúlyzom: az összes szelvényen együttvéve). Ez persze egy adott héten lehet kevesebb is, több is, de kb. fél év átlagában ennyinek kell kijönni. Ezzel persze tudom hogy még nem lehet nyerni, de ez most más lapra tartozik A lényeg: egyszer merő véletlenségből észrevettem, hogy több héten keresztül, a találataim száma a fenti statisztikai valószínűség alatt volt, innentől kezdve már tudatosan figyeltem ilyen szempontok alapján a találataimat (már nem is érdekelt hogy nyerek e, csak a probléma izgatott). Summa-summarum: fél éven keresztül összevetve átlagosan a statisztikai valószínűségnek csak 2/3 – át produkálta. Akkor elszántam magam egy kísérletre: újabb fél éven át NEM játszottam meg a számaimat, csak figyeltem a kihúzott számokat. A dolgot megkönnyítette, hogy mindig ugyanazokkal a számokkal játszottam, tehát semmit sem kellett változtatnom, csak annyit, hogy elkerültem a lottózókat. Szándékosan más számokkal sem játszottam, nehogy tudattalanul is befolyásoljam a „kutatás” eredményét. És...szóval láss csodát: attól kezdve pontosan bejött a „kiszámított” stat. valószínűség szerinti eredmény. Ezzel sem nyertem volna, de ez – mint már mondottam – más lapra tartozik. Mindezekből én egyelőre nem tudok más következtetést levonni, mint azt hogy vagy:
A kihúzott számok valamilyen módon nem véletlen számok, (ez manipulációra utalna), vagy, és ez már ellentétes lenne a világfelfogásommal:
valahol valamiféle „sors könyvében” lenne megírva, hogy nekem afféle „pechvogel” – nek kellene lennem, akinek még szerencséje sem lehet.
Mivel minden porcikám berzenkedik a 2. pont ellen, nem marad más magyarázat számomra, csak az 1.Kérem, ha van a kérdésben valakinek bármilyen tapasztalata, vagy valaki hibát látna az okfejtésemben, esetleg maga is végzett valami hasonló kutatást, kérem ossza meg velem! Nagyon szeretném, ha kiderülne hogy tévedek.