Ellcrys
2004.08.23
|
|
0 0
1877
|
Hali:)
igen épp ezt akartam mondani, hogy szerintem még a Dűne gyermekei is olyan hogy alapjáraton kicsit akciósabb. Először kb 13-14 éves koromban olvastam el a dűne szériát, akkor még csak az akció részét értettem, mostanra minél idősebb leszek annál több minden jön elő. Bár én a lightosabb sci-fit nagyon szeretem, a tudományos sci-fi nem az erősségem, mégis ennek a társadalom-vallási filozófiája vagy mondanivalója nagyon megfogott...talán azért mert néhány megdöbbentően egyszerű mégis igaz.
pl:
Bene Gesserit tétel: “ Az , hogy egy hatalmas populáción egy kicsiny, de befolyásos csoport uralkodik, megfelelően gyakori eset világegyetemünkben. Tudjuk azt is, melyek a főbb feltételei annak, hogy az illető populáció a gazdái ellen forduljon…Egy : ha vezetőre talál.Ez a legillékonyabb veszély a hatalom birtokosai számára: csak ellenőrzésük alatt kell tartaniuk a potenciális vezetőket. Kettő: ha a populáció észereveszi magán a béklyókat. A tömegnek vaknak és tudatlannak kell maradnia. Három: ha a pupuláció valami reményt lát az alávetettségből való szabadulásra. Ez nem következhet be, ha fel sem merül bennük a gondolat, hogy a szabadulás egyáltalán lehetséges.”
milyen jellemző a világ politikusaira és nagyhatalmaira:) vagy épp az elnyomókra:))
Üdv:Shad |
Előzmény: Beren (1876)
|
|