Az van, hogy nagyon nagy mimóza maradtam, pedig az iskolában és utána is bántottak eleget, de most meg akarok edződni, ezért nem adhatom fel. Már olyan kemény lettem, hogy nem sírom el magam, ha érvelnek ellenem. :-)
Tyű, micsoda segítőkészség, erre nem is számítottam! Előre is köszönöm, talán majd élek vele.
A módszerek: Nekünk még elég sok időnk van a módszertan kidolgozására, mert még nincs is "otthonoktatási alanyunk", de azért elképzelések és tapasztalatok már vannak.
A gyereket természetétől fogva érdeklik a dolgok. Nem tudom, hogy ilyen kérdezz-felelek módszerrel milyen szintre jutunk el elsős korára. Induljunk ki abból, hogy semennyire az iskolai tananyag szempontjából. Minden hétköznap reggel 9-10/11 óra között módszeresen leül az anyuka a gyerekkel és a tanmenetnek megfelelően megtanulják a betűket/számokat, aztán pl. kimennek a városba "betűket keresni". Megkeresik az aznap tanult betűket, közben sétálnak. A játszótéren játszanak, összefutnak azokkal az anyukákkal, akiknek a gyerekei nem járnak oviba, egyéb otthonoktatókkal. (Tényleg! Nem kellene kötelezővé tenni az ovit és a bölcsödét is?) Hazamennek, ebédfőzés, játék a gyerkőcnek. Ebéd, alvás. Persze nekünk könnyű a dolgunk, mert a felségem zenetanár, évek óta korrepetál gyerekeket matekból. Én sokoldalú tehetségnek tartom.
Délután szakkörök, magánórák, játszótér, apukázás. Apukának mesélés, megtanult betűk, számok, dolgok elmondása. Mese, alvás.
A foglalkozások kertén belül fontos az önállóságra szoktatás. Tehát a munkafüzetben előre kijelölt dolgokat úgy csinálja meg, hogy az anyuka nem áll fölötte. Egy negyobb feladatot több részre osztunk, rábízzuk annak elosztását, csak a "deadline" lesz megszabva, stb.
Ez alsó tagozaton a program. Természetesen megpróbálunk beszerezni sok segédeszközt, de az itteniek közül szeretnénk elsősorban válogatni. Magyarországon is van ilyen üzlethálózat, de még csak a weblapokat nézegettem. Aztán van néhány USA-ban otthonoktató ismerősünk is, ők majd talán tudnak segíteni néhány "kinőtt" segédeszközzel.
Na, azt hiszem ennyi elég lesz.
Zoli
u.i.: A hozzászólasomban elrejtettem néhány dolgot, amibe bele lehet kötni. Aki megtalálja és bele is köt, annak jutalomból válaszolok és megmagyarázom. Aki csak megtalálja, de nem akar belekötni, az megtarthatja magának azt, amit talált. :-)