Üdv mindenkinek!
Megpróbálom helyre tenni a dolgokat mert úgy látom nagy a zavar.
Kezdjük ott, hogy információim első vonalból származnak, mert én is dolgoztam hasonló cégnél 2 évig, (nem az RCN WC-nál) és tudom hogy működik az egész rendszer. Akkor hagytam ott, amikor már nagyon nyomulós technikát alkalmaztak, és az extrém hazugságok határait szaggatták a bemutatók, mert egyébként nem vették volna meg. A kérdőív arra való, hogy kicsikarják az elérhetőségeidet, nyaralási szokásaidat. Sajnos az évek előre haladtával mindenkit felhívnak. Régebben ez úgy működött, hogy csak azoknak telefonáltak akik potenciális vevők voltak, ma már boldog-boldogtalant hívnak.
Itthon van kb 10 timesharing rendszerű üdülő amit megpróbálnak értékesíteni hetekre. Természetesen akkora jutalékkal, hogy megérje az embereket foglalkoztatni akik ugyancsak jutalékra dolgoznak. Azt hiszem ezzel érthetővé tettem a motiváció lényegét. Ha nem vásárolsz itthon, megpróbálnak kiküldeni valahova külföldre, általában Tenerifére. Nekik szerződésük van az ottani apartman-házzal akik biztosítják a szállást ingyen, eladás esetén jutalékot kapnak. Vannak cégek akik bevételük reklámozásra szánt részét tv-s hirdetések, rádió stb médiában költik el, ők nem reklámoznak, hanem az ingyenes szállással csábítják a vendégeket. Mellesleg szvsz sokkal hatékonyabb marketing fogás mint bármely reklám. A kinti cég oldaláról nézve: Gyere el, próbáld ki, használd a tagokkal együtt, ha akarsz beszélj velük, és ha tetszik legyél te is tag. (betanult szöveg, de így is van) Szerintem ebben nincs semmi kivetni való.
A baj csak az, hogy a várható jutalék miatt eléggé erőszakosan próbálják meg értékesíteni itt is és ott is, hiszen ebből élnek. Természetesen vásárolni nem kötelező.
Konklúzió: Maga az elgondolás szerintem egy eszméletlen jó dolog ahogyan ezt először megálmodták, csak a kivitelezéssel vannak bajok. Az ingyenes szállás létezik, meg is kapjátok ha kimentek, és ezért elvileg itthon nem kérhetnek egy fillért sem, mert a legtöbb szerződésben ezt határozottan kikötik. Persze lehet hogy vannak kivételek. A kinti bemutatók kedvesek, aranyosak, segítőkészek mindaddig, ameddig azt a látszatot kelted hogy lehetsz potenciális vásárló. Az alkudozós sztori arról szól, hogy van egy lista ár, ők erre rátolnak még 100%-ot, és abból alkudhatsz. Az üdülők általában jó minőségűek, szinvonalasak, jó helyen vannak. (egyébként nem tudnák értékesíteni) Az igért cserelehetőség működik (általában), és rengeteg családdal beszéltem eddig akik semmi pénzért nem váltanának utazási irodára. Kik vásároljanak: azok akik tudják hogy minden évben el akarnak menni nyaralni minimum 3-4 fővel, és jó minőségű szállást akarnak, akik szeretnék bejárni a világot. Beszélnek legalább angolul, és szeretik maguknak megszervezni a programjukat. Mennyiért? Hmmm jó kérdés. Helytől is függ, de max 1,5M Ft. A fenntartási költség ne legyen több 70-90.000 ft-nál, mert egyébként nem éri meg az egész. Ne csábuljunk el semmilyen befektetési csomag és társai értékesítésének, még nagy haszon reményében sem. Eladható? Persze. Ha van kinek. Ha valaki vásárol, használja arra amire való. Nyaralgasson, érezze jól magát. Ajánlom? Igen is meg nem is. Csak azoknak akik tudják és meg is engedhetik maguknak hogy elmenjenek nyaralni legalább egyszer az évben (mondjuk ennek így kellene lennie) Gondolom mondanom sem kell, hogy nem a magyar piacra szánt termék elsősorban. Akit érdekel a téma:
www.rci.com, timeshare.lap.hu és láttam valahol olyan oldalt is ahol több eladó hét volt magánszemélyektől
www.udulesijog.hu ,
www.timesarebroker.hu,