Mr. Fuji Creative Commons License 2004.08.12 0 0 114

Azért tegyünk tisztába bizonyos dolgokat!

Kivi: "Vajon fizetni ki fog nekem?" A kötelező biztosítás, ha nem te vagy a vétkes, és autóval közlekedtél. Ha kerékpárral, akkor a kollégának kell fizetnie...

Egyébként ilyen kérdések foglalkoztatnak, amikor valaki ott fekszik, esetleg holtan:-(

Lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de ha én ütök el úgy valakit, hogy nem én vagyok a hibás, és az illető meghal, akkor nem fog kísérteni a történet egy egész életen át. Egy-két évig lehet.

Psychedelicatessen: Még nem hallottam ilyen történeteket, de biztos sok ilyen előfordul. De az ezekből következő egyéb kellemetlenségekről nem mi tehetünk.

-Dingo-: Lehet, hogy igazad van, de szerintem az általam használt szó is elterjedt, bár lehet, hogy rossz. Mindenesetre a megjegyzésedet provokációnak tekintem:-)

A záróvonalas példával kapcsolatban: Elismerem, hogy szebb világban élnénk, ha mindenki betartaná az előírásokat. De a záróvonalas példánál előfordulhat, hogy valakinek elfogy a türelme, és elkezd előzgetni (a záróvonal ellenére). Szerintem sokkal kevésbé veszélyes minimális mértékben megszegni a szabályokat (l. záróvonal) ebben az esetben. Továbbá az is előfordulhat, hogy azt a veszteséget, amit így hoztak össze, az autósok később nagyobb sebességgel próbálják behozni. Tessék választani: melyik a jobb?

A KRESZ rugalmas kezelésével kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy egyikünk sem akar öngyilkos lenni! Nem kell egyből végletekben gondolkodni. Nem az M7-en akarunk a belső sávban szembe biciklizni! Mérlegeljük a kockázatokat és az alapján döntünk, hogy megéri-e megszegni az adott szabályt. Legfeljebb fellök egy autó. Agyrázkódást kap az ember, eltörik egy-két csontja, de néhány hónap múlva ismét lehet szabálytalankodni...

Azt azonban mindenképpen hasznosnak látom, ha bizonyos szituációkat megbeszélünk. És nem hurrogjuk le egymást úton-útfélen:-)

Egy ilyen: Gyrk említette az egyirányú utcába a tiltott oldalról való bebiciklizés veszélyeit. Én ehhez fűzöm hozzá, hogy az úton átmenő gyalogosok esetleg nem számítatnak abból az irányból járműre.

De: én úgy tudom, tervben van, hogy bizonyos körülmények között lehetővé teszik a behajtást a kerékpárosok részére.

Üdv