kovacsrobi
2004.08.12
|
|
0 0
356
|
Kedves Tozatu, Donciii + mindenki,
átültetés az Agro CS által készített citrusföldbe történt. Vasat rendszeresen kapott a fa, talán többet is a kelleténél, már ha ez lehetséges... A talaj pH értékéről gőzöm sincs sajnos, de le fogom ellenőrizni. Ami még összefügghet a fa pusztulásával: panellakás lévén nem volt teleltetve mióta nálunk van (3 év). Eleinte - mikor megvettük - nagyon szépen hajtott, majd folyamatosan egyre kevésbé és satnyább hajtásokat. És most már szinte halott :((( Még egy dolog: orchideák mellett nevelkedett a fácska. Ez folyamatos, minimum 50%-os páratalmú levegővel járt együtt (70-80% sem ritka), ráadásul néhány hónapja felszereltem két kis ventillátort ami éjjel-nappal ment hogy biztosítsa a friss levegőt és az orchidealevelek hűtését napfényben. Átültetéskor levágtam egy ágat - kevés gyökérhez ne legyen túl sok levél (most már nincs :((( ) - és dugványokat készítettem belőle, hátha... és a gyökértelen dugványok kivirágoztak! (háromból kettő), ami nagyon furcsa, olyan mintha bizonyos tápanyagok felhalmozódtak volna az ágakban de nem tudtak érvényesülni...? Azt is olvastam valahol hogy a gyökérnyak ha nincs szabadon - akár néhány centire betemetve - valamiféle gombás megbetegedést okoz és kipurcantja a fát. Lehetséges hogy a 3 év alatt a tőben felhalmozódott föld okozta volna a bajt? Most teljesen szabad a tő a legfelső gyökérig, de tartok tőle hogy már késő, a legtöbb ág már szárad... ami nagyon fura hogy a magról vetett citromok kicsattanak az egészségtől, nőnek mint a gaz.
Bocs, kicsit hosszúra sikerült... |
|