VChris Creative Commons License 2004.08.11 0 0 1486

Szia Jajca!

Én is hasonlóképp járok el, mint te, de az én TV tuner kártyám sem a csúcsok csúcsa, csak egy 14000 Ft-os Pinnacle PCTV Rave kártya, de nagyon szépen digitalizálja be a régi VHS-eket.

Digitalizálás után Studioban jön az aláfestőzene, feliratok, visszafogott, szép, nem túlcicomázott áttűnések, majd kap egy kis videozaj szűrést, ami igen hatásosan szűri ki a tipikus VHS-zajt, és végül renderelés MPEG-2-be. Az így elkészült 5-10 perces videokhoz Ulead DVD Workshoppal menüt szerkesztek, majd irány a DVD sütő.

Nekem ez a módszer nagyon bejött. A Pinnacle Studio mellett azért döntöttem, mert kipróbálva más hasonló kategóriájú videoeditorokat (pl. Ulead, InterVideo, Cyberlink), azok egyikében sem volt videozaj-szűrő, ami nekem igen fontos, mert nagyon hatékonyan feljavítja a VHS felvételeket, sokszor a DVD-re égetett anyag jobb minőségű is lett, mint a VHS felvétel volt, hála a capture során véghezvitt színjavításnak, és a zajszűrésnek.

Ami még a Pinnacle Studio mellett szól, az a smart capture funkció, amit ha jól tudom szintén nem tudnak a versenytárs szoftverek, de javítson ki valaki, ha tévedek. A dolog lényege, hogy capture során egy kisfelbontású (tehát hely- és erőforrástakarékos) MJPEG fájlt készít, ezen elvégzi az ember a szerkesztést (zene, áttűnések, snittek vágása, stb...), majd renderelés során a kaziról időkód alapján újracapture-öli már csak a vágott snitteket, és egyenesen a kaziról (tehát a legjobb minőségű forrásból) végzi el a DVD kompatibilis MPEG-2 fájl készítését. Más szoftvereknél ha jól tudom le kell szedni az anyagot a winchire DV-AVI formátumban (de ez zabálja a helyet, mert 1 óra 13 giga!), vagy MPEG-2-be tömöríted, és úgy szerkeszted, de akkor a végső renderelés során újrarendereli az MPEG-2 fájlt, így minőségromlással jár. Ha el akarja az ember kerülni a minőségromlást, akkor a DV-AVI capture a megoldás, de az meg eszi a helyet a vinyón.

Szóval természetesen ízlések és pofonok, de gondoltam leírom, én miért csinálom úgy, ahogy csinálom.

VChris

Előzmény: Jajca (1484)