Szia VChris!
Az LP-SP módhoz:
Nekem egy régi Pana miniDV-m van. Vettem fel így is-úgy is. A TV-n visszanézve a képen gyakorlatilag nem láttam különbséget (talán nincs is?). Ami biztos különbség, az a hangsáv. A DV szabvány 2x2 csatora PCM stereo hangsávnak biztosít helyet, amiből 1x2 csatornát elhasznál felvételkor, a másik kettő csatornát - az eredeti hang megtartása melletti - utóhangosításnak tartja fenn (pl. kísérőzene alákeverése). Mivel ezek veszteségmentes lineáris hangsávok, baromi nagy digitális jeltömeget jelentenek (gondolj csak a Wav file-ok és az mp3-ak közti méretkülönbségre).
LP módban ez a plusz két csatorna nem használható, gondolom annak a helyét is videojel foglalja el.
Továbbá az SP módban 16 bites a stereo analóg->digitális konverzió, addig LP módban csak 12 bites.
Ugyan abszolut számokat nem ismerek, hogy ezek a hangon spórolások mennyi helyet jelentenek, de el tudom képzelni, hogy így már a kép LP módban is lehet azonos értékű az SP módban felvettekkel.
Talán Roobi meg tudná erősíteni vagy cáfolni ezeket a feltételezéseimet a kollégiá segítségével.
Üdv,
Yellow (tszzs)