VChris Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1462

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! ***

Szóval, hol is kezdjem?

Szóval ma vettem egy kamerát. Elmentem a MM-ba nézelődni, és nem bírtam otthagyni a Sony DCR-HC14E-t, 129 magyar ezresért. Tudom, hogy a nomaticáról ugyanennyiért megkaptam volna a 18-ast, de így döntöttem, és nem bántam meg.

Hát akkor leírom a tapasztalataimat az első pár óra ismerkedés után, hátha segítek azoknak, akik most állnak olyan dilemma előtt, mint én egy hete.

A szabadban készített felvételek fantasztikusan szépek. Beltérben egy kicsit a fehéregyensúlyt nem találom a legjobbnak, de egyébként jó a kép.

A digitális képstabilizátora, ami nekem nagyon fontos volt, hát az valami király. 10-szeres zoom mellett, egy kézzel tartva, LCD-t használva tökéletesen stabilizálja az én enyhe kávés :-)) kézremegésemet. Szóval ez nagyon jó. Próbálgattam ki-be kapcsolgattam, és nagyon jól érezhető a különbség. Lehet, hogy csak én vagyok így elájulva, de mint korábban írtam, nekem nem csak ez az első DV kamerám, hanem egyáltalán ez az első kamerám életemben. Eddig csak digitális fényképezőgépet használtam.

Nagyon tetszik az InfoLítiumos akku, hogy kijelzi a hátrelévő használati időt.

Az éjszakai infrás felvétel nagyon jó. Nem is értem, hogy miért cserélik a gyártók sorra egymás után színes éjszakaira, amikor az az eddigi (nem általam átélt, hanem más által leírt) tapasztalatok alapján sokkal rosszabb, mint a zöld-feket infra. Megint egy láma kérdés, bár lehet, hogy off-topic: az előfordulhat, hogy a kutyámat közelről (kb. 1 méter) infrakamerázva ronthattam az éjszakai látásán? Azért gondolom, mert nem nagyon akart rámnézni közben, és utána 5 percig kellett könyörögöm neki, hogy jöjjön hozzám, máskor ezt mondanom sem kell, leguggolok, és már a nyakamban van.

Na de vissza a kamerához. Infra rulez :-)))

Nagyon tetszik az érintőpaneles LCD. A menü kezelése gyerekjáték, a használati utasítás kinyitása nélkül negyed óra alatt a funkciók 70%-át magaménak tudhattam, egy fél órás böngészés után már 80%-ra nőtt ez az arány, a maradék 20%-ot meg úgysem fogom használni (úsztatások, feliratozás, szerkesztés), arra ott a számítógép, meg egy jó szoftver.

Szóval menü is király.

Nagyon tetszik a spotméter funkció. Sokkal jobb, mint az ellenfény kompenzáció. Azzal teszteltem, hogy a hát tetejét vettem fel, úgy, hogy kb. a kép alsó felét töltse ki. Auto módban teljes sötétség volt az egész, mert ugye az égbolt erős fényessége miatt így áll be a záridő egyensúly. Namármost a spotméterrel két-három böködés, és máris tudom úgy venni, hogy a tető részletei látszanak jól, igaz az ég meg egy kicsit túl van világítva, de látszik a lényeg. Szóval ez nekem nagyon tetszik. Ami különösen tetszik, az pedig az, hogy milyen gyorsan lehet ezt a funkciót elérni.

Gyengébb fényviszonyok között a sötétebb részeken jól láthatóan megjelenik a képzaj, de azt hiszem ebben az árkategóriában ez más gépeknél is így van.

Szóval összegészében nagyon-nagyon elégedett vagyok a kamerával, szerintem jól választottam.

Bocs, ha valakiknek túl egyértelmű dolgokon én meglepődök, de mint mondottam, egy lelkes amatőr-kezdő személyében tűnök fel itt a fórumon.

És bocs a hosszú hozzászólásért, de úgy éreztem, hogy azután, hogy egy rakás kérdéssel bombáztalak benneteket, most meg is kell osztanom a tapasztalataimat veletek.

Ja, és ha már a kérdéseknél tartunk, mára is maradt még egy plusz kérdésem (már volt egy, a kutyás, ugyebár): Ha a 60 perces DV kazettára LP módban veszek, azaz 90 percnyi anyagot, akkor a képminőség rosszabb lesz? Egyáltalán mi a különbség SP és LP mód között a 60 és 90 percen kívül?

Igaz, hogy a kameraválasztás és kameravásárlás kérdése már eldőlt, de azért továbbra is lelkes olvasója maradok a fórumnak, és remélem a jövőben is megoszthatom veletek örömeimet/bánataimat tapasztalataimat/kérdéseimet, vagy ha már műveltebb leszek a témában reményeim szerint később én is segíthetek másoknak.

Baráti üdvözlettel a topic minden kedves olvasójának:

VChris

*** Bár a topic nem szerinti összetételével nem vagyok tisztában :-)