Ellcrys Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1872

Noh üdv Dr WGy,

gratulálok a teljesítményhez:)ennek ellenére nekem más a véleményem. Herbert fiának az irományait nem olvastam, szeretem a Dűnét, de túl sok jót nem hallottam róluk és így inkább nem rontom az összképet.Ehez a világhoz meg számomra elég a 6(vagy 7 ha az elsőt ketté szedem) rész.

Namármost a filmekről teljesen más a véleményem. Először is a Lynch féle film nekem százszor jobban tetszett , mint a TV sorozat. Ha onnan nézem a technikája tényleg vacak, a forgatókönyv sem teljesen hű ezt teljes mértékig belátom, viszont annak a filmnek a hangulata a lényeg, a sejtelmesség,ami körül veszi a történetet. Bevallom én előbb láttam a filmet és utána olvastam a könyvet, így a könyv százszor többet nyújtott. A szereplőket szerintem eltalálták, más téma hogy mennyire játszottak jól, bár alapjában véve azt kell mondanom azzal is meg voltam elégedve.

És akkor most nézzük a TV sorozatot a forgatókönyv jó, a szereplőválogatás egyszerűen pocsék, mintha nem is olvasták volna a könyvet. Először is Paul...fekete haj, zöld szem, hórihórgas orr sehol...a 16 éves Paul-t egy felnőtt férfi játsza/bár ez alapjában véve a másiknál is így volt/  az Atreides ház  semmi jellegzetes tulajdonságait  nem lehet felfedezni benne.Jessica bár jól játszott a vörös haj helyett szép barna, bár ez annyira nem lényeges. A szereplők mintha nem is olvasták volna a könyvet. Leto-t, Aliat szerintem eltalálták és jól is játszották a szerepüket. Stilgár is tetszett. Ennek ellenére pl a Bene Gesserit ábrázolást szerintem elbénázták azzal a fehér izével a fejükön...néha a túl sok csicsa a történet rovására megy /tipikus példám erre a Star Wars új epizódjai/ Jah a navigátoroknak nem is kell szépnek lenniük, a sok fűszer teljesen átalakította őket...azok a szárnyas valamik is igazán érdekesek:)))) bár az annyira nem rossz...A technikáról pedig...túlságosan is látszódik az egészen ...nem lett élethű , lerí hogy géppel csinálták meg az egészet, arról már nem is beszélek hogy egy csomó helyen nem is kék a szemük a szereplőknek. Mellesleg a nő főszereplőket szerintem is eltalálták. Mind Ghanima és mind a felnőtt Alia nagyon jó választás volt. Duncan is tetszett. A szöveghűségről annyit hogy amikor először láttam a TV sorozatot az első részen picit unatkoztam. Túlságosan elhúzták, bár alapjáraton szinte minden benne is volt a könyvből úgyhogy nem panaszkodom:)Dűnéből sosem elég. Mindemellett a szöveghűségről meg annyit hogy a Dűne messiásában azért már volt egy pár nagyobb gigszer is...nem tudom olvastad-e , de alapjában véve Paul a látomásaiban csak a leány gyermeket látja, a fiút nem. Teljesen meglepődik amikor kiderül hogy Csani egy fiút is világra hozott...

Noh mivel ez is már egy kisregény, most befejezem:)))))

Üdv: Ellcrys

Előzmény: Dr.W.Gy. (1870)