gomaster2
"A pszb hangtompítot Uniqded (bocs ha rosszul írtam) társunk kissé "fikázta" mondván csak max 300 lövést bír ki, és csak csökkentett erejű lövedékkel javasolt használni."
Sebaj. Nem Te téveszted el elsőként. :))
OFF Valszeg az új design-ban alkalmazott betűtípusok miatt lehet. Én a saját font-jaimmal , színeimmel látom a fórumot. Ebben a kis G-nek alul ovális karikája van, a kis Q-nak meg csak egy szár (mint egy fordított kis T feje). Mindegy. :)
ON
A hangtompító -tudtommal- tényleg csak ennyit bír ki, és csökkentett lőportöltettel. Én még nem lőttem vele, de aki igen, az megerősítette.
"1. Klabacsek Gyula fegyvermester a Zsaru magazinban kitárgyalta a hangtompított Ak "klónt" és azon a véleményen volt hogy a feladatára alkalmas"
Nem szoktam megvenni, de ha meg tudod mondani, melyik szám, valszeg megpróbálom beszerezni. Érdekel.
A másik: Mi a feladata a cikk szerint?
"Mert a hangtompítónak csak az ELSŐ HANGOS LÖVÉSIG (míg nincs riadó) van értelme egy diverzáns vagy beszivárgó, túszmentő, stb akcióban.
Ezután már mindegy hogy az adott lövés hangos e vagy sem ha végez a céllal."
A halk fegyvereknek mindig van értelme, ha nem éppen a zajosság, annak pszihológiai hatása a cél. Bár legalább ilyen gyakran (ritkán) a csendes lövéseknek is lehet ilyen hatása (nem látni, nem hallani az elg-et).
"Az ellenség úgyis hangzavart fog kelteni a saját lövéseivel."
Pláne. A nagy zajban elvesznek a csendes lövések.
"A mesterlövészfegyverek hangtompítása úgyszintén nehéz feladat mivel a magas(szögpercnyi) pontosságú szórásnak a hangtompító nem kedvez."
Ha súrlódó típutú, akkor tényleg nem. A csőszájnál elhelyezett modern hangtompítók még javíthatnak is a szóráson, mivel a turbulens csőszáji lőporgázokat leválasztja a lövedékről.
"Volt szerencsém résztvenni mestrelövő versenyen is (Nagytétény, BM lőtér, segítőként) ahol a hazai és külföldi szakma "krémje" versenyzett. EGYETLEN FEGYVEREN SEM láttam hangtompítót."
Ez milyen verseny volt? Katonai/Rendőrségi vagy civilek is voltak rajta? A külföldi résztvevők magukkal hozták a fegyverüket, vagy diplomáciai csomagban érkezett, esetleg a katonaság/rendőrség ment ki a fegyverekért?
"Ha valaki kételkedik hangtompító kérdésben kérdezze meg pl. a HK-t hogy az SSG-hez tudnak e hangtompítót ajánlani. Sztem nem..."
Ez nem MSG vagy PSG akart lenni?
Mert ahhoz itt van egy kis info:
The MSG90A1 is now made for the U.S. Department of Defense. The only differences from it and the standard MSG90 are the threaded barrel and flash hider, (which will also accept a sound suppressor) and open sight capability....
(http://www.hkpro.com/msg90.htm)
Az eredeti program (Designated Marksman Rifle DMR) amire készült, követelményként határozza meg az operátor által rögzíthető hangtompítót:
(http://www.marinescoutsniper.com/sniper%20knowledge%20pages/weapons/dmr.html)
Érdemes még megtekinteni az izraelieknél rendszeresített félautomata mesterlövészfegyvereket. A legtöbbre rögzíthető hangtompító.
(http://www.isayeret.com/weapons/sws/sws.htm)
"Nincs értelme mivel ha rád lőnek, mire meghallod már halott vagy!"
Aztán esetleg a bajtásak a megfigyelt lőállást tűz alá veszik, és esetleg kinyírják az illetőt. Hangtompítós fegyverrel sokkal nagyobb a túlélési valószínűség.
"Aminek értelme van az éjszaka a lángrejtő alkalmazása, mert ugye a torkolattűz éjszaka elárulja a lövő pozícióját és a lövészre irányítja esetleg az ellenség választüzét ami nem éppen egészséges."
Ha csak a torkolatláng-rejtőre gondolsz, az azért van, hogy a lövészt magát ne vakítsa meg a saját torkolattüze sötétben. Ha arra a korlátozott hangtompítóra gondolsz, amit pl. a németek használnak zárt lőtereken a G-3-ashoz, az (szvsz) már messze jobb, mint a semmi. Csökkenti a torkolati fény- és hanghatásokat, ezáltal rejti a lövészt.
"Mesterlövő fegyverre max lángrejtőt vagy kompenzátort szerelnek ha éppen még nincs rajta gyárilag."
Lásd fentebb az izraeli oldalt. Ők harcban állnak már egy pár évtizede. Ha nem lenne szükségük hangtompítóra a mesterlövészfegyvereiken, akkor már régen elfelejtették volna. De nem... :))
(Hahh! Újraindul a flém...? :))))