miramaru Creative Commons License 2004.08.01 0 0 1372

Hello!:)

Természetes, hogy foglalkoztat a kérdés, negyedikben én is teljesen be voltam zsongva és finnül tanultam meg finn regényeket olvastam, hogy biztosan felvegyenek. :)

Szerintem az ilyen holland stb szakokra, ahová angol vagy német központit kérnek, a Te tudásoddal be lehet jutni. Mindendsetre ha arra kerülne a sor, mindenképpen az angolt válaszd, abból mégiscsak többet tudsz. Utána nem kell tanulnod angolt egy percig se, csak a felvételihez kell. És nyilván az a legokosabb, ha több intézményt is megjelölsz, mondjuk az ELTÉt első helyen, de van francia szak a Károly-n is, a Pázmányon is, és ezek mind neves és jó helyek és ami igazán fontos, hogy Pesten vannak.

Egyébként én is pesti vagyok, és mivel abban a helyzetben vagyok, hogy kollégista voltam 2 évig (és jövő utántól valószínűleg megint az leszek), senkit sem bíztatok arra, hogy vidékre menjen tanulni. Volt egy töritanárom, aki mindig azt mesélte nekünk, hogy ő Nyíregyházán kezdte el a történelem szakot, kollégista volt, és hogy ez mekkora buli volt és hogy mennyi új tapasztalatot szerzett és hogy mindenkit bíztat erre. Ő persze aztán első év után át tudott jelenkezni az ELTÉre (írt valami szintfelmérő teszet vagy ilyesmi). Annyiban igaza van, hogy egy év az tényleg nagyon jó vidéken. Új környezetbe kerülsz, új helyzetekbe, magadra vagy utalva, szóval kicsit felnőttebbé válik tőle az ember. Viszont miután ezen túlvagy és szeretnéd végre elkezdeni az életedet, kapcsolatokat kiépíteni, meg ilyesmi, akkor elkezd ROPPANT zavaró lenni, hogy egy olyan városban vagy kénytelen élni, ahol kizárólag addig tartózkodsz, amíg a suli tart, aztán jössz haza Pestre, mert itt van minden, ami fontos. És húsz leszel és huszonegy és huszonkettő és az a nyavalyás egyetem még mindig tart. Tényleg nem panaszkodni akarok, komolyan mondom, inkább csak másoknak jó tanácsot adni, ha egy mód van rá. Nem arról van szó, ki lehet bírni, és azt sem mondom, hogy rossz sorom van vidéken, mert ennél lehetne 100-szor rosszabb is, de ha mégegyszer dönthetnék, akkor minden bizonnyal Pestre felvételiznék. Én ezt tudom tanácsolni neked is. :)

Pusszantós.

Előzmény: Rohamkéses Ofélia (1371)