Dr.W.Gy. Creative Commons License 2004.07.31 0 0 1870
Hello

Még nem írtam ide, nem is igazán kerestem rá, hogy van-e Dűne topic, de most nagy "dűnenyarat" tartottam, elolvastam az új kiadású kalsszikus triológiát és megnéztem az összes DVD-met, ami van.
Egyrészt a háromlemezes Directors Cut, ami az 5 órás 3 részes TV változat, majd ennek a kétlemezes, szintén háromrészes egyenes folytatása (egyben a messiás és a gyermekei) valamitn egy dupla Paradise Edition a Lynch-féle filmről + az extrák. Eltartott egy darabig :-)

Kérdezte valaki a filmekről a véleményt, most nagyon új az élmény. Összehasonlítva a minisorozatokat a Lynch-félével, óriási a különbség. A Lynch-féle hihetetlen csalódás volt, gyenge szereplők, pocsék rendezés és technika (pedig akkor már volt technika!), minimális történet. 84-ben már Termintaor létezett, 86-ban Aliens, mindhárom Star Wars, hogy lehet iylen nevetségeset csinálni? Mint az Alfa holdbátzis vagy az Orion űrhajó kalandjai. Egyedül Max von Sydow említésreméltó, a több szörnyű. A emntátok, úgy néznek ki, mint valami idióták a diliházból, Sting nulla, és a navigátorok sem túl szépek.
A másik 6 részes sorozat lényegesen jobb, szöveghűbb és persze bővebb. Az első hármon még látszódik a díszlet, és érezhető, hogy stúdiómunka...de ezt leszámítva kiváló, a folytatás meg még jobb technikailag. Azzal csak az a baj, hogy pár szereplőt lecseréltek, pld. Stilgar se a régi és Lady Jessica se (sőt ha jól láttam Duncan Idaho és Gurney sem). De a többiek igen, szép Aliát és Ghanimát találtak, érdekesek a bónuszokban lévő interjúk is. Szóval a kérdés nálam egyértelmű, nagy csalódás volt a lynch-féle film és remek szórakozás a majd' 10 órás 6 részes sorozat. Ezeket vagy amerikából hoztam, vagy a folytatást az Amazonról rendeltem egy angol eredeti könyvvel egyetemben, hogy eredetiben is kipróbáljam majd.

A többi könyvet (még) nem olvastam, nem tudom fogom-e, ezek elsőre már nem tűnnek "eredetinek", sokkal inkább a rajongók kifacsarásának az utódok által.
Előzmény: Pachet (1857)