miramaru Creative Commons License 2004.07.30 0 0 1366

Szia Ofélia!

Még mindig van net. Nem tudom, a matávosok annyira lusták, hogy még egy telefonvonalat is nehezükre esik kikapcsolni? Mert hogy bekötni igen, azt még megértem. Nade én csak örülök neki, addig jó, amíg internet van. :) Az lenne a frankó, ha lejárna a pénteki munkaidejük és akkor egész hétvégén is maradna a vonal (de nem akarom elkiabálni...). Nekünk is egy éve van, és hogy őszinte legyek, én se tudom elképzelni, hogy mi a fene lesz ezután. A netcafé egy akkora ráfizetés :/ Dehát kénytelen leszek.

A finn és finnugor szakoknál előny, ha tanultál előtte finnül, de nem követelmény, mert az alapoktól kezdik első évben. Legfeljebb csak könnyebb, ha már nem teljesen idegen, amiket hallasz. Én 2 évvel ezelőtt, mikor érettségiztem, felvételiztem Debrecenbe finn szakra és Szombathelyre finnugorra (Pesten akkor még költségtérítéses lett volna, ráadásul 2. évben felvehető B-szak, oda azért nem). Mindkét helyre felvettek, de Szombathelyet jelöltem meg elsőnek, úgyhogy oda mentem. A finn az nyilvánvalóan nyelv és irodalom tanári szak lett volna, rengeteg nyelvórával, és az órákat is finnül tartják 2. évtől. A finnugor ezzel szemben nyelvészet és némi néprajz (amiket az előbb leírtam), viszont mivel kutató szak, nem tanári diplomát ad, és az órákat nálunk 80%-ban magyarul tartják. Hát attól függ, hogy akarsz-e tanár lenni. :)

Két nyelvet választani elég kemény dió, de ezt gondolom te is tudod. A nyelv szakokon rengeteg ugyanis a kötelező irodalom (nekem ez a rémálmom), és minél nagyobb nyelv, annál nagyobb a szórás (az angol szak pl. 10%-ra szokott csökkenni). Én akkor ajánlanám, ha már nagyon jó szinten állsz az adott két nyelvből, mert ott megtanulni a nyelvet már nincs idő. Melyik lenne a két nyelv, amit választanál? És milyen szinten állsz belőlük? A mi főiskolánkon angol és német viszonylatban én azt látom, hogy aki úgy kezdi el a nyelvszakot, hogy középfokúja van belőle, mikor felveszik, az talán 10%, hogy elvégzi, mivel az alapvizsga 1. év végén van és egy év alatt nem lehet középfokról alapvizsga szintig eljutni. Akinek felsőfokúja van, amikor elkezdi, az már 50%, hogy elvégzi. De mondjuk van olyan barátnőm, aki felsőforúval kezdte az angolt és így is csak 3-adszorra sikerült az alapvizsgája. :/ Szegény csaj, már ott gürcöl mióta. A szorgalmon persze sok múlik. Nem riogatni akarlak, tényleg, csak nem akarom, hogy csalódj aztán :) És a dolgok elég nagy mértékben különböznek intézményenként is. Van ahol könnyebb egy kicsivel, van, ahol piszok nehéz. Szombathelyen pl. ne legyél angol szakos, mert onnét mindenkit kirúgnak, azt még elő ember nem végezte el (najó, egynéhány azért csak:)). Veszprmben állítólag sokkal könnyebb az angol szak és a magyar is. Az ELTE meg nyilván megintcsak nehéz. Te egyébként honnét valósi vagy? És hová (melyik városba) szeretnél felvételizni?

Hogy miből áll az alkalmazott nyelvészet? Írok néhány tantárgycímet, hátha ebből világosabb lesz: magyar nyelvészeti áttekintés, kutatásmódszertan, magyar mint idegen nyelv, pszicholingvisztika, közép-európa nyelvi képe, gyermeknyelv, nyelvtipológia, szövegnyelvészet, interkultúrális kommunikáció, a nyelvtudomány története, stb. (most nem jut eszembe mind). Ha érdekel az anyanyelved és érdekelnek az idegen nyelvek akkor ez a szak abszolut ideális. A mi fősulinkon 2. évtől lehet elkezdeni, tehát ilyenkor úgy érdemes, hogy egyszakon elkezdeni az iskolát és úgy felvenni mellé. Ha bármi érdekel még, akkor kérdezz nyugodtan.

Csók.

Előzmény: Rohamkéses Ofélia (1365)