Szia Ofélia! :)
Nem baj ha nem szereted gacktot, nem is kell mindenkinek :)
Én a finnugor és alkalmazott nyelvészetet Szombathelyen tanulom konkrétan, eddig két évet végeztem el belőle, de ebben az évben Pesten maradok az idegenvezetés miatt. Hogy hogy jött a finnugor? Mindig is nagyon szerettem a nyelvtant, érdekelt a magyar nyelv eredete, tetszik a finnek mentalitása, hogy olyan szorgalmasak és becsületesek. Egy roppant érdekes tudomány egyébként a finnugrisztika, hiszen sokat tanulunk foklorról, hitvilágról, sámánizmusról, medvekultuszról, népek történetéről, ezen kívül nyelvpolitika, nyelvi tervezés, nyelvtörvények, kutatásmódszertan szerepelnek a tantervben, a nyelvtan rendkívüli mélységben (fonológia, külön a névszó és az ige morfológiája), számos nyelven van is lehetőség tanulni (a finn, az észt és 3 kis nyelv kötelező), szóval szerintem egy nagyon összetett és érdekes dolog, bár nem könnyű. Az alkalmazott nyelvészet pedig egyenesen fantasztikus, az a legjobb szak, amit valaha feltaláltak. Mindenkinek ajánlom, aki valami jót akar B-szakként felvenni. Az alk-nyelv még csak nem is annyira nehéz, mint a finnugor, hiszen nincs kötelező nyelv, amivel folyamatosan "nyüglődni" kéne.
A japán nyelvet természetesen szintén ajánlom. :) Az írás az nehéz, ez igaz, de ha túl nehéz és mégsem érdekel annyira, hogy ezt az áldozatot meghozd érte, akkor még mindig abbahagyhatod. Nem kötelező csinálni, ha nem tetszik. Viszont egy lenyűgözően szép nyelv, a szavak magukban is olyan kis helyes hangzásúak, hogy csak úgy ragadnak az emberre. Szerintem egy próbát mindenképpen megér;)
Hihetetlen, de anyám anyagi okokra hivatkozva kikakcsoltatta a netet, úgyhogy holnaptól nem fogok tudni nagy rendszereséggel írni :( Ki vagyok akadva. Hogy fogok én ezután levelezni? Fórumozni? Honnan fogok ezután gacktot letölteni?! Épp most jelenik meg az új koncert DVD-je >_< jajjjj, lehehetlen, hogy épppp most. *gr*
Najó, nem húzom itt a társaság idegeit, majd ezt is túlélem valahogy.
Pusszancs, mira