Ha egyenes az oldala és durva nagyon, akkor gyalulni. Ha egyenes és nem nagyon durva, vagy ha nem egyenes, akkor meg csiszolni.
Az a kék gomba nagyon ciki. Elég nehéz hatásosan kinyírni és nagyon gyorsan gyilkolja a faanyagot. Asszem, a fa, amiből az csinálva lett már eleve meg lehetett vele valahol fertőzve és esetleg nedves is volt eléggé és arra mehetett az a valamilyen lakk. Ha csak 1-2 darabot érint és azokat ki lehet cserélni, én nem kínlódnék vele, hanem kidobnám és tennék fel helyette másikat. Ha sokat, akkor megpróbálnám kezelni pl. Xylamon-nal, vagy valami ilyesmivel és utána festeném vagy lazúroznám.
Én úgy tudom, hogy a natúr fa + lakk kombináció kültérben alkalmazva semmire se jó. Nem ismerek olyan lakkot, ami bírja a tartós külszolgálatot. Én Xylamonnal szoktam alapozni, hogy szinte tocsog, amikor kenem, akár nem is egy sorral, majd fedőfesték, vagy vastagréteg-lazúr.
Nekem nagyon beváltak a Tikkurila-s lazúrok és festékek is ilyen célra, a vizes bázisúak.
Próbaképpen használtam persze lakkokat is, de az intenzív napot egyik se bírja a víz is csak a csónaklakknak smakkol. Az viszont kinyiffan a száraz melegtől.