Kedves Amet!
hát, adtál egy kis olvasnivalót:)
Most nincs idôm mindet átnézni, -- E.Swedenborg mindegyik könyvébe bele-beleolvastam, amit azon website-on találtam --és sok rész nagyon tetszett is!
(pl amit a Tízparancsolatról is ír, vagy amit az akaratról!--(ezeken már én is sokat gondolkodtam..hasonlóan:)
Köszönöm!
egy két megjegyzés:
1)
az Istent három személyben való megkülönböztetésérôl maga a Biblia ír, (nem én találtam ki)
de ettôl függetlenül, én is egynek látom az Urat, ahogy azt szintén a Biblia is így mondja..:)
2)
"az olyanok, akik a világban az Isten három személyben különböztették meg és mindegyikrõl különálló fogalmat alkottak és e fogalmat nem az Úrban egyesítették és központosították, nem vétethetnek föl, mert a mennyben minden gondolat közössé válik"
A Biblia szerint mindenki, aki valóban hisz Jézusban (nemcsak uram uram szinten) , annak örök élete van. Tehát, ha vki nem érti a "szentháromság"-ot, de hisz Jézusban, az a Mennybe jut.
(megjegyzés: a latornak a kereszten nem sok ideje lehetett ezeken filóznia, mégis bûnbocsánatot nyert, és így a "paradicsomba" jutott, ahogyan Jézus mondta)
3) Nagyon sok érdekes igazság van Swedenborg írásaiban,
de azért, én elsôsorban a Bibliát fogadom el "standard"nek,
tehát azt hiszem, ami abban van leirva. (mert úgy döntöttem
régen, hogy AZT AKAROM elhinni..:)
az ugye az nem bûn, ha vki összeveti az ovasottakat (hallottakat) a Bibliával?:)
ApCsel.17:11.
kik bevevék az ígét teljes készséggel, naponként tudakozva az
írásokat, ha úgy vannak-é ezek.