Leganza 2.0 CDX Creative Commons License 2004.07.21 0 0 2011
Szerintem Daewoo témakörben: fogyasztás / presztizs / értékcsökkenés / minőség kategóriában szoktak kritizálni.

Fogyasztás Nekem Lanos 1.3 volt két évig, 9.5 litert fogyasztott. A „modernebbnek” mondott azonos kategóriájú kocsik 7.5 liter körül fogyasztanak. Havi 1500 km mellett ez 360 liter, ami 250 ft / liter áron 90 ezer forint évente, 7500 forint havonta. Ezzel áll szemben a „modernebb” autók vételára (kb +300-500 ezer forint, és ennek kamatai, ha részletre veszik meg), a drágább kötelező szerviz és alkatrészek, a magasabb biztosítási díjak. Szerintem a Daewoo Lanos / Kalos fogyasztással együtt kedvezőbb anyagilag.

Presztizs Nem kérdés, alacsonyabb, mint a nyugati / japán / amerikai autóké. Ezt Daewoo tulajdonosként mondom. A kérdés az, hogy kinek veszed az autót, magadnak, vagy másoknak. Ha nem tetszik, nem kell megvenni.

Értékcsökkenés Elég rossz. Én a 2.2 milliós Lanos-t két évesen 1.5 millióért tudtam eladni, tehát 16% az éves értékcsökkenés két év alatt. Szerintem Daewoo-t vagy használtan érdemes venni (2-3 évesen, tele vannak vele a márkakereskedések), vagy hosszú távra, 6-7 évre újonnan.

Minőség Nincs lényegi különbség, a Lanos-t a kis, bosszantó hibák jellemezték (pl elromlik a meleglevegő-áramlás szabályozó), egyébként megbízható. Ez alól egy kivétel volt, a kocsi átvétele után két héttel az immobiliser elromlott, és mozgásképtelen lett a kocsi, ami egyébként típushiba. A javítás ideje alatt kölcsönautót kaptam, és korrektül megcsinálták 5 nap alatt.

Most is Daewoo-m van egyébként, 4 éves Leganza 2.0 CDX-et vettem 2 millióért, 70 ezer kilométerrel. A Daewoo ellenzőknek (túllépve a „minden Daewoo szar” általános érvükön) katasztrófa az autó, az ár/érték aránya miatt, ami szerintem verhetetlen: 135 lóerős motor (kevesen tudják, hogy GM konstrukció), viszonylag igényes formaterv, hatalmas karosszéria (a hossza a Volvo V70 környékén van), motoros bőrfotelek, légkondi, 2 légzsák, motoros fűthető tükrök, automata váltó, 6 hangfalas CD-s hifi. A fogyasztása 12.5 liter, ami havi szinten 11 ezer forinttal több, mint a Lanos volt. Ezen a szinten nyugati / japán 3 milliónál kezdődik, és ekkore különbség nincs, főleg ha a biztosítást is hozzávesszük.