iratmegsemmisítő Creative Commons License 2004.07.18 0 0 22

A döntés minősége két dologtól függ: 1) képes-e a logikus, koherens gondolkodásra a döntéshozó; 2) rendelkezésre állnak-e a szükséges információk. Az elsővel szerintem nem érdemes foglalkozni akkor, amikor arról beszélünki, hogy az emberek úgy általában tudnak, vagy nem tudnak választani.

Az informáltságnál az a nagy kérdés, hogy a döntéshozó meg tudja, ill. meg akarja-e szerezni a szükséges információkat. Ez az információszerzés költségeitől függ (ezek általában jelentősek), ill. attól, hogy mennyire tartja fontosnak az adott választást a döntéshozó. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a választás minősége általában attól függ, hogy mennyire tudatosodik a döntéshozóban a választás fontossága. A politikai választásokat, például, az emberek általában fontosnak, de nem nagyon fontosnak tartják. Így aztán igyekeznek informálódni, de nem viszik túlzásba a dolgot. Ezért tudják a politikai pártok olyan jól manipulálni a szavazót: a szavazóknak általában kényelmesebb a pártoktól szerzett információkra alapozni, mert annak jóval alacsonyabb a költsége.

Ami a többi felvetett döntéshelyzetet illeti, csak magamból tudok kiindulni, mert nem ismerek erre vonatkozó eszmefuttatásokat. A foglalkozás megválasztásánál bennem kezdetben egyáltalán nem tudatosodott, hogy ez mennyire fontos döntés, később viszont, amikor már megvolt a papír, az adott területen belül persze igyekeztem olyat választani, ami nekem a leginkább tetszik. A házasságot meg inkább hagyjuk, ebben egyelőre semmi tapasztalatom nincs..