Az előzőekhez én már csak az egerünk fényképét tudtam volna hozzátenni. Valamit elhibáztam. Nem baj, úgyis életlen lett a kép... Majd máskor.
Esetleg abban tudok segíteni, hogy mit főzzél az indulás elötti napon:
ZÖLDBORSÓS APRÓPECSENYE
3 személyre
Az aprópecsenyéhez:
400g sovány sertéscomb/pulykacomb
1 nagy fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma
50g füstölt szalonna
majoránna (és ha szeretjük: gomba)
só
bors, vagy fehérbors
pirosarany
Továbbá:
600g zöldborsó konzerv
vagy
600g zöldborsó (mélyhűtött is lehet)
szódabikarbóna és 1 nagy csokor petrezselyem
A húst megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk.
A szalonnát vékony csíkokra metéljük, zsírjára sütjük.
A felkarikázott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát a szalonnazsírban fedő alatt megpároljuk, rádobjuk a húst, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, kevés pirosarannyal és majoránnával fűszerezzük. Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk.
(Én gombát is szoktam beletenni, és bors helyett fehérborsot használok)
Végül nagyon rövid lére sütjük. Fontos, hogy ne legyen tocsogós az étel!
A konzerv zöldborsóval (ami már lé nélküli) óvatosan összekeverjük, összeforrósítjuk és kész.
Amennyiben friss zöldborsót használunk azt a fent leírt műveletek közben kevés sós vízben,- egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával, azért, hogy szép zöld maradjon – puhára pároljuk a borsót (a mirelit percek alatt megfő) majd jól lecsepegtetjük, óvatosan összekeverjük, összeforrósítjuk és aki szereti petrezselymet szórhat a tetejére.
Ez egy viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló és nagyon finom étel. A recept Lajos Maritól származik. Ő négy személyesnek írja, de tapasztalataim szerint 4 embernek célszerű a dupla mennyiséget elkészíteni. Ha marad vacsorára úgy is összevesznek azon, hogy ki eszi meg a maradékot!