szenyor Lopez Creative Commons License 2004.07.15 0 0 85
Huhh. Szép novella:) Az én hozzászólásomban nem lesznek ilyen szép listák és kiemelések, mert az én böngészőm nem alkalmas rá. Azért igyexem kifejezni a lényeget.
Ja és elmondom, amit már párszor idevetettem: nem vagyok szakértő, semmi közöm a nyelvhez szakmai szempontból. Utoljára középiskolában tanultam(? :) ).

Az, hogy csapongok és ellentmondok saját magamnak, teljesen természetes:) Egyrészt a véleményem is változik, másrészt pedig előfordul, hogy valamit nem úgy írok le, ahogy gondolok. Ezt is nevezhetjük slendriánságnak, de magyarázat rá az idő szorítása és az, hogy nem kapok pénzt a hozzászólásokért;)

Tetszik a modell, amit felvázoltál és abszolút érthető az is, amit utána írtál, hogy nem kell szigorúnak lenni a mindennapos beszéd során. Csak ugye azt a fránya határt kellene meghúzni. Határ talán az, ami a szövegértést befolyásolja. Ha már félreérthető vagy totálisan értelmetlen a mondandó, akkor biztos rossz a szóhasználat. Ebben egyetértünk?
Ha félreértelmezhető a mondandó, akkor viszont nem tennék különbséget szakmai fórum és köznyelv között, mert szerintem egyikben sem helyénvaló.

"a nagyobbik bajom vele, hogy ellentmondani látszik az elsőnek. Tehát mégis van vele bajod?"

Megint azok a fránya definíciók. Számomra a nyelvvel nincs probléma. Vannak szavak, szabályok. Azzal van gond, ha valaki ezt nem helyesen használja. Tehát nem a nyelvvel, hanem a használóval van a probléma.
Csakhogy: ha egy ember nem a szabályok szerint használja a nyelvet, akkor itt már azt mondták nekem, hogy -akarom, nem akarom- a nyelv változik. Szerintem meg nem:)
Tudom, hogy nincs egy isteni hatalom, ami igazgatja a nyelvet és lesújt a helytelenkedőkre, de hiszek abban, hogy lehet olyan szabályokat alkotni, amivel együtt tudnánk élni.
Nyelvújításra is szükség van, nem vagyok a fejlődés ellen.

"Milyen volt korcstalan:) (korcsosulatlan) állapotában, milyen lesz amikor már teljesen elkorcsosodott. "

Fogalmam sincs. Én mindenestre minden egyes "tudhassátok", "pósta" és hasonlókra felkapom a fülem (nem, nem a szatyorban hordom:) ). Jó az, ha így fogalmazunk? Igénytelenség? Ha annak tartod nem értesz egyet? A 21.szd elején vannak emberek Magyarországon, akik totálisan nincsenek tisztában a legalapvetőbb nyelvi szabályokkal és nagyjából a nevük leírásán kívül más írásbeli teljesítményre nem képesek! Ha aztmondom, hogy ez probléma volt 200 éve, akkor mennyivel tartunk előrébb? Nem lenne üdvös, ha nem arra haladnánk?

"Lehet egy olyan komlex entitást mint a nyelv egy ilyen jelzővel illetni, értékelni, mint a korcs. "

Kénytelen vagyok. Ennyi erővel semmit sem jelemezzek, ami bonyolult? Lehet, hogy hülyeségeket beszélek. Na és? Más is megteszi:)

"A nyelv változik, adhatunk-e pozitív vagy negatív minősítést egy-egy változásnak? (Tudom, hogy erről van már topik, te hogy állsz hozzá?) "

Mint laikus, magamban tudom minősíteni a változásokat. A nyelv esetében inkább a konzervatív hozzáállás híve vagyok. De mint említettem nem a változásokkal van a gond, hanem hogy sokan az alapvető szabályokkal nincsenek tisztában.

"Ha már elkorcsult állapotba jutott a nyelv akkor mi lesz, netán lehúzzuk a rolót lekapcsoljuk a villanyt és nem fogunk kommunikálni többet? "

Ismét sak fogalmam sincs. Nem foglalkoztat a dolog. Az én időmben ez biztos nem fog megesni. Ha netán így lesz és az egész mostani civilizáció egy csoport vad kutyára fog hasonlítani (efelé tendálunk;) ), akkor elég az ugatás, többre nem lesz szükség.

"Meddig tart ez a folyamat? "

2078.10.12. 13óra 56 perc 47 másodpercéig. Jelöljem meg a tizedmásodperceket is? :)))
Kitudja mit hoz a jövő?

"Megállíthatóak-e a nyelvi folyamatok, s milyen eszközökkel?"

Nem tudom és nem is érdekel (annyira, hogy erőlködjek). Én csak tépem a számat és javítom azokat az embereket, akik szerintem helytelenül beszélnek. Nem mindnek tetszik (sőt általában senkinek:))) ), de nem érdekel.

"Az nyelv egyes változásokait úgy általában nem minősítem pozitív, negatív, korcs, stb jelzőkkel. "

Én minősítem. Mintahogy szerintem minden változás minősítésre kerül az életben. De én most arról beszélek, hogy emberek az elfogadott szabályok ellen vétenek jó alaposan. Mellesleg a fiatalok szókincse is egyre szűkebbé válik. Mi ez ha nem elkorcsosulás? Nevezhetjük más szóval is, de szerintem egyről fogunk beszélni utána is.

"Nem fejlődik vagy visszafejlődik, inkább az evolúció kifejezést tartom legtalálóbbnak."

Nevezzük úgy.

"A nyelvhasználat területén természetesen szerintem is van alapja a minősítéseknek olyanoknak mint a slendriánság, pontosság, pongyolaság, egzaktság, igényesség, stb. De ez már nem nem nyelvi kérdés ez már az egyénre jellemző. "

Ohh. Erre már az előbb válaszoltam, csak rossz helyen:) Én is pontatlan vagyok ezügyben, igazad van. A nyelvhasználattal van baj. Majd igyekszem odafigyelni a fogalmazásra.

"Aki slendriánul ( egyéb negatív jelző is jöhet ide ) fogalmaz, az az életviteléban is az ( azaz szanaszéjjel hagyja a zokniját, ágyban eszik, mosdóba vizel, stb.). "

Ez nem igaz, bár lehet korreláció. Van rá élő példám. De én nem is szeretnék kivetíteni ilyen dolgokat, én csak a nyelvhasználatot kritizáltam.
Előzmény: Aller-gen-etikus (84)