Sziasztok!
Végre írnék a június 13-i koncertről, aminek holnap lesz egy hónapja. Bocs a hosszú kimaradás miatt. :)
A hely szerintem nagyon hangulatos, kellemes, ellenben némileg drága volt. Ötletes, hogy hangulatos utcát próbáltak varázsolni a pincébe, nagyrészt sikerült is. Kicsit csalódás volt, hogy Pócs Tamás nem tudott jelen lenni - remélem, azóta már el is felejtette, hogy beteg volt :) -, mert így biztos nem lehetett számítani Ba'rock'-ra, ellenben több zsoltárfeldolgozást sejtetett, és ezek kevésbé állnak közel a szívemhez. Ahhoz képest, hogy nem sok idejük lehetett arra készülni, hogy eggyel kevesebben lesznek, a számok jó része jól szólt, csak néha lehetett érezni, hogy hiányzik a basszusgitár. Számomra a koncert csúcspontját a XV. századi vándorok mellett a 9. zsoltár jelentette, nagyon lendületes darab, kiváncsi lennék rá teljes valójában. Bár a XV. századi vándorokból és az Alkímiából is kicsit hiányoltam a basszusgitárt, mert ezeket ez a hangszer teszi igazán nagyszerűvé. A Boleriáda elején és végén nagyon érdekes az új szláv beütésű rész, illik a számhoz, és maga az akusztikus feldolgozás is meglepően élvezetes tud lenni (bár bevallom, szerintem azért jelentősen elmarad a zseniális eredetitől), némileg hamisnak, illetve nem odaillőnek érzem ugyanakkor a fődallam 11. ütemében bekövetkező váltást az alapban, ezt lehetett volna hagyni úgy, ahogy az eredetiben volt. A 128. zsoltárban elhangzó gitárszóló már az áprilisi koncerten is a Sötét középkor gitárszólójára emlékeztett, és itt is némileg hasonlított rá. A ténylegesen új számokról:
La Mer: Nekem ez tetszik a legjobban az újak közül, nagyon jó, nem kézenfekvő a dallama, bár itt is hiányolok több változást az alapban.
Greg Lake nyomdokain: Sajnos nem ismerem Greg Lake munkásságát annyira, hogy tudjam, mi köze van ennek a számnak hozzá. Mindenesetre kissé unalmasnak tartom ezt a számot, ötletes az akusztikus gitár a háttérben, de hangulatilag nem igazán tetszik.
Soundtrack: Kísértetiesen hasonlít hangulatában és szerkezetében az Utópia szvit első részére szerintem. Nem tudom pontosan meghatározni, hogy miért, de valamiért ez a szám is csak átlagos számomra.
Utazás az Andokba: Ez jobban tetszik, de ez sem igazán kiemelkedő (egyelőre). Ellenben ez meg a Poszeidónra emlékeztet, és az már igen jó jel, hogy a nagy kedvenc első lemezen hasonlít valamire. ;) Megint egy kicsit több váltás az alapban is jót tenne neki szerintem.
Összességében azért jól éreztem magam, még ha rövidebb is volt a koncert a tervezettnél.
EeToN
Ui.: Nagyon jó lenne még egy teljes létszámú "elektronikus" koncert, ahol az első lemezről is sok-sok (minden) felvétel elhangzik, többek között A szférák zenéje, amit nem adtak elő még koncerten. ;)
Uui.: Köszi az információt, Cirrocumulus, ez a film engem is érdekel, azt hiszem. :)