Üdvözlet mindenkinek, ez a topic nagyon tetszik, asszem törzstag leszek! Persze csak ha nem baj. :)
Elkezdtem elolvasni az elejétől és néhány válasz:
rFeri: Találkoztam én is a Fein kis szerszámjával, szuper-univerzális tényleg és nagyon jó, csak most kicsit szokom az árát ahhoz képest. :( Kb. 50 eFt-ot kicsit sokallok kapásból érte. Most még legalábbis.
Vizes (Tikkurila) festékek: ha tehetem már CSAK vizes anyagokkal festek, pácolok, lakkozok. Használtam már Tikkurilát, Bondexet, Faust-ot ...
Általános tapasztalatom az, hogy azon kívül, hogy nem halsz be a szagától, ráadásul a festéknyomok (lecsöppenés, kezem összefestékezése, ruha, stb) frissen nagyon szépen megszüntethetőek, ecsetmosás pofon egyszerű és ha a festék "megköt" jobb az "állósága" (időjárás, kopás, stb), mint az oldószereseké. Pl. a kerítésemet Tikkurila-val pingáltam kb. 10 éve (!) és még mindig príma, minden szomszédom már legalább 3x festette az övét azóta.
Ide egy kis tipp (akinek nincs meg): az ecsetmosást én mindig hideg vízzel csinálom, úgy, hogy a tenyerembe nyomok egy kis folyékony szappant, majd megmarkolom az ecset "tollát" és alaposan "összemorzsolom", majd jól kiöblítem és kész. Folyóvíz alatt érdemes öblíteni és utána még egy pár másodpercig engedni szoktam a vizet, hogy a lefolyó is kiöblítődjön jól, lejjebb is.
James Bond: hol van az az Edison?
Magnat: Galéria témakörben tudom ajánlani (tényleg) Miskolcon a Garzon-Galéria Bt-t (Hegedűs Sándor tul/vez.). Nekem a családi házamban van a (volt) garázsban kialakítva az irodám (szoftveres vagyok hivatásszerűen) és abba Ő(k) csinálták a galériás bútort. Fanatikus asztalos a manusz, maximalista. Érdemes megnézni a munkáit.
Erzsébeti: előszöris köszönet, hogy bejössz ide a műkedvelők közé és nem azt mondod, hogy "Nem értetek Ti ehhez, menjetek jáccani!", hanem segitesz. Ez klassz! Másik téma: láttam a TV-ben a múltkor véletlenül egy műsort, ahol volt az asztalosnak egy olyan fúrógépbe szerelhető szerszáma, amivel csavarfejek eltakarására lehetett fa"gombokat" kifúrni (kimetszeni?). Hol lehet ilyet kapni?
És még egy kérdés: majdnem vettem egy deWalt gyalut, csak drágálltam és közben megvette más, :( , aztán meg láttam a Praktikerben egy B&D-t, 17900,- -ért, ami szintén tetszett, de csak 7000 RPM-et tud. A jelenlegi gyalum egy ProStar (tudom, nem márka) ami 2-késes és 15000 RPM-es. Ez meglepően jól bevált, csak a kés, ami benne van nem kapható (régebbi fajta) és eléggé lágy anyag is, elég hamar elkopik (aztán élezések után vége lesz 1-2-re). Szóval a kérdés az, hogy ha egy jó gyalut akarnék venni, akkor az milyen legyen (kések száma, fordulatszám, stb). Olyat szeretnék, amivel gyalulni és falcolni is tudnék, gyalulni legalább 2 mm-ig.
Csináltam már pár dolgot én is macskaház/kutyaháztól a virágládán és postaládán át az irodába falburkolatig, polcokig és galériára utólag ágy-ig. Most éppen 2 Db fenyő ágyat készülök csinálni a barátném gyermekeinek. Gépparkról és egyebekről majd még később én is írok.
Szerintem az alap-szerszámozás kb.:
fúró
akkus csavarozó (több is lehet)
kézi körfűrész
kézi elektromos csalu
dekopírfűrész
elektromos gérvágó fűrész
rezgőcsiszoló
kézi vésők
kalapács
gumikalapács
fakalapács
csavarozó és fúróhegyek
csapozó
ár
sikattyúk (rövidebbek és hosszúak is)
alumínium rudak (rövid és hosszú is) párhuzamvezetőnek
vízmérték
asztalos-derékszög/szögmérő
kézi (nem elektromos) csiszolótuskó, az a műanyag, aminek habgumi talpa van és a hosszabbik végein rögzíthető rá a vászon
ecsetek
kézi fareszelők és ráspolyok
szögek (átmeneti rögzítésre is)
racsnis pántoló szalag (összehúzásra)
nem árt ha van (de nem áll meg az élet nélkülük se):
fúróállvány
felsőmaró
asztalos körfűrész
Ezeket ide nem okoskodás-képpen írtam, csak ez a személyes tapasztalatom. Érdekes, hogy - bár vettem felsőmarót én is - élesben még sosem használtam. Élletöréshez a gyalut és/vagy a csiszoló eszközöket, illetve először simán fareszelőt használtam (majd csiszoló papírt). A fúró ugye általánosan nagyon jól használható és a csavarozó is, de ezek után a legtöbbet a körfűrésszel és a dekopírral (ha muszáj) dolgozok és a csiszológéppel. Szerintem a legjobban használható csiszoló a rezgő, mert ez formája és működése miatt is a leguniverzálisabb és nagyon szépen lehet vele dolgozni. De ebből is csak a tépőzáras talpú a tuti.
Könyvben nekem is a Hobbiasztalos jött be a legjobban, nagyon jó kis alapmű. Korrekt, érthető, elég a "túléléshez".