Én legutóbb az akkori havi nettó fizetésemnek kb. 45%-áért vettem kocsit. Illetve a kocsi akkor már évek óta az enyém volt, csak nem írattam át, aztán végül a tulaj (egy cég) szólt, hogy most már átírathatnám, mert más céges kocsinak kellene a "hely", úgyhogy gyorsan írtunk egy adásvételit, és az szólt ekkora összegről.
Időközben kicsit többet keresek, az a vételár már csak 42%-a a mostani fizumnak. ;)
A korábbi autóvásárlásomnál az akkori nettó fizetésem kb. 3,5-szeresét fizettem ki az eladónak, a mostani fizetésemhez képest ez kb. 2,8-szeres pénz.
Ha most vennék kocsit, kb. ugyanekkora összeget költenék rá, ennyiért már kapnék olyan kocsit, ami nekem remekül megfelel (pl. egy Ladát).
Egyébként van már egy hasonló téma, ott elhangzott már, hogy igazából nem az számít, hogy a fizetésednek hányszorosa a kocsi ára, hanem hogy annak az összegnek hányszorosa, amit havonta meg tudsz spórolni, vagyis hogy meddig kell spórolnod egy kocsira. Én szerencsésnek érzem magam, mert különösebb erőlködés nélkül a fizetésem közel felét megspórolom, vagyis most kb. fél évig kellene spórolnom egy olyan kocsira, ami nálam reálisan szóba jöhet.