nem azért mondom, de szerintem nem ettől lesz egy gyerek nagyképű, meg mindaz amit felsoroltál, mert kap egy telefont. ha persze úgy kapja, hogy "na, nesze ittvan, majd szólj, ha kérsz újabbat, mert ez még csak 40szólamban cseng", akkor igen. de ennél szvsz messze többről szól a gyereknevelés.
én még nagyon messze vagyok attól, hogy gyerekem legyen, de másokat látok hogyan nevelik a sajátjukat, és nem abban a korban kell megalapozni a gyerek személyiségét, amikor már elég nagy hozzá hogy kapjon egy telefont...
amit te javasolsz az az én szememben kicsit úgy tűnik, mintha valaki kapna egy szép villát, parkkal, meg miegéyb, de csak a sufniban lakhat egy szalmazsákon, mert még nem tanulta meg milyen dolog felelősséggel lenni a villáért. minek akkor neki villa? ha így gondolkozol, akkor egyszerűbb ha kap egysufnit, vagy még azt sem, és majd magának megszerzi ha tudja. (nem kap mobilt, vagy elmondod neki, hogy hol van működő telefonfülke, és adsz egy százast beszégetésre)
nekem is van mobilom, én is tudom értelmesen használni. már egy ideje van. nem én fizetem, mert kaptam ajándékba, és ha valamikor túl sokat beszéltem vele, mert nem figyeltem oda, akkor simán meg lehetett velem értelmesn tárgyalni, hogy fogjam magam vissza legközelebb...
amúgy meg a technika vívmányai téma: igenis jó dolog ha valami modern. igaz ellustulhat az ember, ha minden extrát megkap, de azért az a különbség, hogy utazok több mint egy órát buszon/villamoson/metrón vagy beülök a kocsiba, és 10perc alatt ott vagyok, azért igen lényeges. nem egyszer volt már olyan, hogy siettem volna, nem volt dugó, és azért késtem el, mert a kedves söfőr úgy gondolta, hogy előbb indul el a busszal a végállomásról, mint kéne (igaz csak 1 perccel, de így már sprintelve sem értem el), így lekéstem a csatlakozást, és szépen másfél-, kétszeresére nyúlt az utazási időm. és akkor még én szerencsé vagyok, mivel a fővárosban ugye a legsűrűbb a t.közlekedés...
arról nem is beszélve, hogy a kocsiban kényelmesen tudsz ülni, még ha várakozni is kell (a busz is ugyanis pontosan úgy beragadhat a dugóba, csak ő még kerülőutat sem kereshet), nem kell hallgatni mások néha idegesítő hangoskodásait, nem kell a nyár reggeli tömeg szagát kiállni, amikor konzervdoboz mintájára tömve van a metró, nem kell attól aggódni, hogy mikor próbál meg darabokra verni a meccsről éppen hazatartó szurkolótábor, vagy hogy lekésed az utolsó járatot, és még hajnalban is a csatlakozást keresed, vagy hazasétálni próbálsz... de még rengeteg indok van, ez csak néhány. (pl. tetőzve azzal, hogy gyerekekkel, esőben, családi bevásárlásból megrakva, esetleg babakocsival kell mindezt végigcsinálni)
tv: igen, hát abban egyet kell érteni, hogy a műsor általában pocsék, színvonalra, és minden más szempontból is. de van nagyon sok csatorna, lehet válogatni: ha nem tetszik a szappanopera, akkor nézhetsz természetfilmet, vagy sportot, vagy akármi mást. még a híreknek is külön csatornájuk van. én se nézek kereskedelmi tvket, mert minőségen aluliak, de pl. focit vagy teniszt igen, és sokkal élvezetesebb így, mint ha egy honlapon elolvasom a végeredményt...
ezek ellen lehet érvelni, hogy az ükapáink is túlélték nélküle, de az emberiség egy fontos tulajdonsága, hogy (persze csak bizonyos dolgokban sajnos) fejlődik. az ükapáink még fűtés nélkül is túlélték. boltok nélkül is túlélték, sőt, háború is túléltek. ez nem azt jelenti viszont, hogy hogy nekünk is úgy kell élni, merthogy úgy is lehet.