Zézé! (1999-05-21 12:25)
Amit leírtál annak logikája ugyanaz, mint Miloé, s a megoldás is ugyanaz lenne: 10 mllió "Milosevics" kiirtása bombázások útján. Azt hiszem, hogy ebből nem csak én nem kérek.
Ami pedig az aláírókat illeti: ez az ő véleményük, - nekem más a véleményem, s így inkább Kondrádhoz csatlakoznék - de ez a vélemény emberileg semmiképpen nem minősíti az aláírókat negatívan - ahogy gavrilo gondolja - mert szerintem jószándékukhoz kétség nem fér. Azért meg nem illő dolog bárkit elítélni, mert másképp gondolja egy adott dolog helyes megoldását.
Végezettül Pint (1999-05-21 12:05) kérdéseire az én válaszom:
1. Meg kellett volna akadályozni a népirtást ami az albánok ellen folyt (?) még mielőtt az elkezdődött volna!
2. Természetesen ehhez le kellett volna mondani a NATO dominanciájának érvényesítéséről. Ma is biztos vagyok abban, hogy az ENSZ BT simán megszavazott volna - ha nem lenne az USA és a NATO ebben ellenérdekelt - egy Orosz dominanciájú megoldást. Ennek maguk az Oroszok is örültek volna, mert ENSZ (maguk ugyanis képtelenek lennének ilyet finanszírozni) költségen hizlalhatták volna balkáni befolyásukat, jelenlétüket. Ezt Milosevics is simán elfogadta volna. Ez a diktátum jellegű R-i megállapodást helyett egy olyan megállapodást tételezett volna fel, ami nagyjából a következőket tartalmazná:
a. Koszovó visszakapja a Titói időkben élvezett autonómiáját.
b. A koszovói albánok lemondanak függetlenségi követeléseikről.
c. Lefegyverzik az UCK-t.
d. Jugoszlávia garantálja az albánok állampolgári jogainak érvényesülését.
e. Jugoszlávia beengedi országába - Koszovóba - az ENSZ által kijelölt (Orosz dominanciájú) béke ellenőrző - de békefenntartó jogosítványokkal ellátott - nemzetközi katonai kontingenst.
f. Orosz parancsnokság alatt, elsősorban Orosz katonákra építve kialakítani azt a katonai erőt, amely a megállapodás betartását ellenőrzi.
Nekem meggyőződésem, hogy egy ilyen típusú megállapodást, némi huzavonával, de biztosan elfogadta volna Milosevics. Ebben az esetben nem lenne semilyen etnikai tisztogatás Koszovóban, s a bombázásokra sem lenne szükség - tehát a függetlenséget leszámítva az Albánok jól járnának. Igaz: Oroszország pozíciói hihetetlennül megerősödnének a balkánon - de ez nem számít, mert az albánok megsegítése az elérendő cél, s nem a NATO hatalmi pozícióinak a kialakítása, megerősítése.
3. Most, hogy folyik a háború, fel kellene függeszteni azonnal a bombázásokat 10 napra, s a 2-ben leírt javaslatot előterjeszteni az ENSZ BT-ben, kiegészítve a menekültek visszatelepítésének menetrendjével, illetve az újjáépítés kérdéseivel.
4. A politikában senkinek az ígérete nem elég, ha nem ellenőrizhető a végrehajtás. Ezért kell az ENSZ által fémjelzett katonai jelenlét, s azért kell az Orosz dominanciát biztosítani, hogy Milo is elfogadja a javaslatot.
5. A fentiek alapján, természetesen az újjáépítés.
Egyébként: a NATO valóban elment a saját bázisára épülő diplomáciai megoldás keresés maximumáig. De nem hiszem, hogy egy problémát, csak egyféle alapról lehet megoldani, így végsősoron a békés rendezés lehetőségei egyáltalán nem merültek ki.