Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 84
Kedves azfix!

Alant, simre2 T.asztaltársunknak adott válaszomban, úgy vélem, tisztáztam azt a félreértést, ami őt indulatokra ragadta. De akkor a kedvedért még egyszer leírom.

A bevezetőben írt kijelentésem ez volt:
"Nem vagyok zsidó. Viszont - jobboldali, zsidózó T.asztaltársaimmal szemben - antiszemita sem"

Ez a vitázók teljes halmazát két szempontból szűkíti. Az egyik szempont a jobboldali, a másik szempont ezt tovább szűkíti azokra, akik "zsidóznak". Értelemszerűen az így maradt halmazból az összes többi vitázó kimarad.

Ezzel szemben Te ezt írod:
"Nem tudom mennyivel jobb az az általánosítás, hogy a "nyerészkedő zsidó kozmopolita pénzember" mint a "zsidózó jobboldal". Tudom, ne vegyem magamra. Jobb lenne, ha Te se a tolladra, ugyanis az _általánosítás_ ugyanolyan sértő egy nemzetiség, illetve egy politikai nézet csoport esetén."

Ebben egyetértünk, kivéve, ha - mert az általad leírtak így is érthetők - az általánosítást nekem tulajdonítod. Én ebben az esetben nem általánosítottam, hanem egy pontosan körülhatárolt csoportot neveztem meg. Van, aki a T.asztalnál vitázók közül vagy beletartozik - mert jobboldali _és_ zsidózik, tehát antiszemita -, vagy nem tartozik bele - mert _nem jobboldali és nem zsidózik_, így együtt. Aki beletartozik, azt a kijelentés nem sértheti, mert mindkét kritériumnak megfelel. Aki nem tartozik bele, azt viszont, értelemszerűen, megint csak nem sértheti.

Így hát amennyiben vagy az egyik, vagy a másik kritérium alapján Te nem tartozol bele ebbe a csoportba, akkor miért sértene Téged a kijelentés? Akkor miért kellene bocsánatot kérnem, mikor se Téged, se mást nem sértettem meg?

Nekem is van " meggyőződéses baloldali _és_ következetesen zsidózó" ismerősöm. Őket is elítélem. De itt és most _a T.asztalnál vitázókról_ tettem említést. Itt pedig - legalább is az eddigi tapasztalatom szerint - az _inkriminált_ mondat helytálló.

Ha nem az és tévedtem, mert a zsidózó T.asztaltársak között vannak baloldaliak is és én nem vettem ezt észre - nos erre az esetre vállaltam a bocsánatkérést.

Remélem, a fentiek alapján belátod: nem volt szándékomban, hogy megsértselek, de SZVSZ nem is tettem.

Az általánosítás pedig, így önmagában, szerintem nem népbetegség. Általánosítani kell, amennyiben az alatt az általános következtetések levonását értjük, természetesen megfelelő és elégséges alappal, érvekkel. Persze SZVSZ.

mekkÜdv