na mesélek, de keveset vagyok itthon ezért csendeskedek.
sok gond. az a helyzet, hogy egy kicsit túlcsordultam lencseileg. a sztorit ismerheted. nikon 3.5/400 ebayról. előtte 2.8/300 arsat, előtte a jó öreg novoflex. csakhát a nikoncső mindkettőt kiütötte, ezért (súlyosbodó anyagi szempontok miatt) a másik kettő közül az egyiket el kell (fogom) adni. csak bármelyik ujjamat harapom fáj egy kicsit. praktikus szempontok hol a novoflex mellett szólnak, hol meg meg ellene...na erről ennyit.
a tex eredetileg jó beruházásnak tűnt, de meg sem gondoltam, hogy a nikon kályhacső+2x kombi mellett eszembe sem fog jutni a használata.
szűrő, de nem 49 hanem qrva 39. meg sem gondoltam, hogy mibe ütköztem. szóval itt a nagy nikkor hátsó szűrőfiókkal. (úgy vettem, hogy van rajta egy 122 mm-es eredeti nikon frontlencsevédő sky szűrő (maga egy vagyon) és kaptam hozzá a kis 39-es hátsó skyt is. természetesen ez utóbbit nem használom. na mondom rakok bele egy polárüveget. egy nagyszerű természetfotóssal beszéltem, hogy ő is barkácsolt ilyet, úgyhogy egy gagyi polárt lecsiszoltatott. na mondom ez nem lehet gond (a nikon ehhez gyártott polárja, ami kívülről forgatható cca. 60-65 ezer)...nosza a 39mm-esből üveg ki, hama polárból üveg ki. az ötödik optikus elvállalta, hogy lecsiszolja 39mm-re. és persze bejött amit jósoltál. a hama (fólia szendvics típusú) szépen szétvált és a fólia megsérült.
na akkor elkezdtem kavarni.
a dolgok mai állása szerint 1. magyarországon optikai minőségű polárfóliát gyakorlatilag nem lehet kapni :-(
2. ezt a kurva 39mm-es polárt a nikonon kívül senki sem csinálja (kivéve a bw, de ő is aranyárban, illetve a hoya-nak is van a termélistáján, de itthon nem kapható...meg egy két ritka leica meg hasonlók)
3. a faxom tele lett, ezért úgy döntöttem, hogy továbbra is a csiszolással próbálkozom, de mint kiderült a fólia szendvics típusú polárokat nem lehet, ezért most ott tartok, hogy kerestem egy olcsó, de üvegre integrált polárt (cokin 49). ezt fogom lecsiszoltatni.
elvi probléma a használat, kérdezte is majdem, hogy már előre röhög, hogy fogom forgatni. a válasz egyszerű: sehogy. eleve olyan pozícióban rakom, be, hogy depolarizáljon (hiszen ehhez kell), ha pedig a lencsét 90 fokkal elforgatom, akkor értelemszerűen a fiók ki, szűrő szintén elforgat és ok. kicsit babrás lesz, de nem szörnyű és madárfotónál határozottan érzem (a tollazat jelentősen reflektál, olykor eltűnnek a részletei) a szükségességét.
hát röviden :-) ennyit. aztán ha rábukkanok valahol egy olcsó 39-es szűrőre akkor a kis nikon szűrőnek visszaadom az eredeti üvegét.
p.s. beszélj le a novoflex eladásáról :-)
minden jót ombre
ja igen. a említett természetfotós azt is mondta, hogy nem kell hátra a csúcsminőségű bw-t vagy heliopant (most vettem egy sky heliopant 1000 forintért :-).. belepakolni, mert a hátsó eldugott helyen a reflexiók sokkal kisebbek, mint a frontlencsék előtt alkalmazottaknál.