peterakiss Creative Commons License 2004.06.11 0 0 191
"... a bull-pup elrendezes, ... nem lett atuto siker ..."

A bullpup elég régi elrendezés (20. sz. eleje), de hosszú ideig csak céllöv? puskákhoz alkalmazták. Katonák számára nagy (és szerintem egyetlen) el?nye a csekély hosszméret. Ahogy múlik az id?, egyre több ilyen fegyver készül. Hogy más miért nem tartja jónak, azt nem tudom. Nekem két problémám van vele:

1. Akár jobbkezes vagy, akár balkezes, ha a terepen mozogsz, gyakran szükséges kezet váltanod, mert ha egy fedezék bal oldala mell?l jobb vállból akarsz löni, a tested nagyrésze célpont lesz. A jelenleg alkalmazott bullpup fegyverekkel ez nem lehetséges. Vagy jobb kézzel l?sz, vagy ballal (ha átállítottad a fegyvert).

2. Mikor egyik célról gyorsan kell a másikra váltani és nincs igazán id? a pontos célzásra, a bullpup általában a cél fölé fog l?ni.

Daf11 (elméleti) fegyverén a kivetés lefelé történik, igy az 1. problémát megoldotta. Még mindig marad a 2. probléma - de azt megfelel? kiképzési eljárásokkal talán meg lehet oldani.

Markolatbiztosítás OK. Sok fegyveren alkalmaztak ilyet, nemcsak pisztolyokon.

Markolatfeszítés nem OK. A P7-t több német rend?ri testület is kivonta a rendszerb?l, mert korántsem olyan biztonságos, mint hírdették. És nem m?ködik hang nélkül, ami kellemetlen, ha kis távolságból lesb?l akarsz végrehajtani egy rajtaütést.

Előzmény: gvass1 (186)