Date: Thursday, May 20, 1999 3:12 PM Subject: Értetlenül állok és állunk...
Kedves Miniszterelnök Úr,
Szabadkai (magyar) polgárként meglehetősen értetlenül állok... Nem csupán én... Nemzettársaim közül is sokan. Olyan dolgok történnek körülöttem, körülöttünk, amit mi itt élő magyarok nem értünk. ÍGY kell-e ellenünk cselekedni, hogy ÉRTÜNK történjen valami? A Szabadkai Rádió középhullámú adótornyának ma hajnali bombázása az, ami miatt értetlenül állok... (Vagy ahogyan az itteni sajtó zöme feltüntette: az adótorony és berendezés melletti Meteorológiai Állomás - civil objektum - volt a célpont...) Az adótornyon semmilyen "rezsimrádió" antennája nem volt. A Szabadkai Rádió a vajdasági magyarság életében kivételesen fontos volt és maradt: nagy hatósugara és az itteni magyarság érdekeit hazánkban leginkább szem előtt tartó szerkesztéspolitikája révén tájékozódott hitelesen a vajdasági magyarság... A Vörösfalui tévétorony bombázásával elvesztette a rádió hatékony URH hallhatóságát (kb. 50 km-es hatósugár), most a középhullámú adó tönkretételével pedig mindörökre a 100 kilométeres KÖZÉPHULLÁMÚ hatósugarát... Ha már Magyarország NATO tagország, nem volt-e módja tudatni, vagy tudatosítani a következő tényeket:
1. A Szabadkai Rádió a legnagyobb regionális rádióként 30 éve következetesen fele műsorát MAGYARUL sugározza.
2. A Szabadkai Rádió soha sem volt a háborús uszítás eszköze!
3. A Szabadkai Rádió a vajdasági magyar politikai élet vezetőinek leghatékonyabb tájékoztatási lehetősége (volt).
4. A Szabadkai Rádió 100%-os alapítója a SZABADKAI ÖNKORMÁNYZAT, ahol is (koalíciós partnereivel) a rendszerváltás óta mindig a legerősebb MAGYAR PÁRT az uralkodó, tehát SZABADKÁNAK ELLENZÉKI önkormányzata van, s annak a rádióját bántották.
5. A Szabadkai Rádió az egyetlen olyan rádió Jugoszláviában, amely igyekezett MINDEN KISEBBSÉGET szolgálni: a) csak itt volt mersz és jóindulat, hogy az országban elsőként és egyetlenként tavaly csupán önkormányzati segédlettel beinduljon a HORVÁT nyelvű adás, a Vajdaságban élő horvát kisebbség részére, b) csak itt volt mersz és jóindulat, hogy az országban elsőként és egyetlenként tavaly önerőből beinduljon a NÉMET nyelvű adás, a Vajdaságban élő német kisebbség számára.
6. Tény, hogy az utóbbi időben naponta néhányszor ez a rádió is átvette az állami rádió hírműsorát, de ez csak az adásidő pár százalékát tette ki, s érthetőek az indokok is... Ez még nem OK. Kedves Miniszterelnök Úr, s többi címzett, egy ILYEN rádió középhullámú működését tették teljesen fölöslegesen lehetetlenné. Eddig azt olvastam, hallottam, hogy anyaországunk és a NATO minden kisebbség érdekében teszi amit tesz. Tehát a vajdasági magyarok érdekében is. Most értetlenül állok... Mert amikor írott sajtónk alig van, meg az embereknek is pénze megvenni az újságot, amikor a rádió hatványozott szerephez jut - akkor kilövik a vajdasági magyarság szócsövét... Értetlenül állok, mert a bombázás környékén főleg magyarok laknak... Az ő házaikat érte nagy károsodás... Értetlenül állok, mert az ilyen alaptalan és céltalan támadásokkal (a horgosi fölüljáró esete) a NATO lassanként több bajt okoz a vajdasági magyarságnak, mint az itteni rezsim... Lehet, hogy buta, vagy tájékozatlan vagyok, de nekem ez a bombázás nem illik bele a vajdasági magyarság érdekeiért folytatott áldásos tevékenységbe. Tisztelt Miniszterelnök Úr, nem várom, nem várhatom el, hogy Ön ilyen apró ügyekkel foglalkozzon. Levelem mégis Önnek címeztem, hátha környezetében valaki elgondolkodik, s esetleg egy következő, szintén ilyen értelmetlen bombázásnak elejét veszi. Mert ha sokat "segítenek" ily módon Észak Bácskának, s az itt élő magyaroknak, akkor félő, hogy nem lesz aki megvárja az itteni demokratikus nemzetiségi jogokat... A bombák elől mindenki menekül. Pláne ha úgy érzi: érdemtelenül kapja őket...
Tisztelettel, egy remélhetőleg tartósan vajdasági magyar ember, Miskolczi József
-------------------------
From: Helyes Laszlo
AZ EGÉSZ VILÁGNAK TUDNI KELL ! ! ! Sajnos, az amerikai elnök, hu társával, (Fulbright ) egy másik aljasságot követett el, a humánusok ellen. Aki velünk, magyarokkal erez, küldjön E-mailt, levelet, a magyar és amerikai kormánynak tiltakozásul. Nem szabad, hogy egy két háborús örültet szabadon hadjunk garázdálkodni. Helyes Laszlo laci@ewol.com
----------------------
From: Nagy Lajos
Kedves Miskolczi úr, szívből sajnálom magukat. De legyenek készek, még nincs vége. A személyes véleményem, ami nem vigasztaló maguknak; de inkább olyan bombának legyenek áldozatai, mely az ellenségeik térdre- kényszerítésére esik, mint ezek géppisztolyainak, egy olyan gödörbe amelyet előtte még maguknak is kellett kiásni. Én férfi, vagyok. De azért tudom, milyen fájdalmas is a szülés. De életet ad. Aki nem akar életet, annak meg miért kellene félnie a haláltól? K.b. 6 éve kérdeztem egy emigrációs Horváttól; "Megéri az nektek, hogy halomra gyilkoltassátok magatok?" Ezt válaszolta; "Még ha a felinek meg is kell halni, de legalább a másik szabad lesz. De főleg az eljövendőkért." (ö persze itt élt Belgiumban) A HÁBORÚ NEM MAGUKÉRT VAN. A 'nagyhatalmaknak' elegük van Milosevicsböl. A Szerbeknek meg nem. Ez a statikus elektromosság, a villám okozója. Mivel a 'felső' réteg felhői a NATO-ié, ezért a villámok lefelé csapnak. Maguk, mint Szerbek vannak elkönyvelve. (vagy mint ezekhez hűséges elemek). Az Albánok azt mondták; "Folytassátok! Tudjuk, hogy nem minket céloztok!" Mert ök a 'jó' oldalán vannak. Most. És a legfontosabb! MINDENKINEK. EGYÉNNEK, ILL. KÖZÖSSEGNEK KI KELL 'MONDANI' HOVA IS TARTOZIK!!! Itt, most a 'Jugoszlávokat' bombázzuk. (mint belga, NATO tag) Teljes mértékben egyet értek vele. Olyan nép, mely a többit írtja, kergeti, nem érdemel mást. Ha valaki e nép közül nem ért egyet vele, (nem azt, hogy bombázzák öket, hanem hogy a Horvátokat, a Bosnyákokat és most az Albánokat irtják, hajtják...) mire vár azt 'kimondani'?! Soha még magyar tüntetésröl nem hallottam. Hogy tüntettek volna az EMBERTELENSÉG, A JOGTALANSÁG belgrádi politikája ellen. (mert ez ellen van a bombázás!) Meg kell mutatniuk, hogy hová is tartoznak! (itt nincs semlegesség!) Tudom, hogy ezzel az életüket kockáztatják. De egy embernek, ha azt akarja, hogy mások is annak tartsák, elöször önnön magát kell, hogy azzá tennie. Kedves Miskolczi úr, sajnálom, hogy ily rosz 'vígasztalóra' talált. Nem tudom, el hiszi-e, de igen sajnálom önöket. Szeretettel és tisztelettel, Nagy Lajos
----------------------
From: Székely Péter
Javaslatom Miskolczi Józsefnek, Helyes Lászlónak, és a többi vajdasági magyar testvérnek: Ne bánkódjanak a Szabadkai Rádió megsérülése miatt, sem a dunai hídak lebombázása miatt.
1. A szabadkai rádió helyett hallgassák csak a Kossuth Rádiót, a Szabad Európa Rádiót, az Amerika Hangját vagy a BBC magyar nyelvu musorait. Azokat legalább nem cenzúrázzák, ott ki lehet mondani az igazságot Milosevicsrol és népirtó rezsimjérol. Ha a nemzetközö közösségnek sikerül helyreállítania a demokráciát Koszovóban, Szerbiában, Vajdaságban, lesz újból Szabad(kai) Rádió délvidéken. Tessék kivárni.
2. A dunai hídak lebombázása felett nem kell bánkódni. Mit érnek az olyan hídak, amelyek nem összekötnek, nem a népek közötti megértést, barátságot szolgálják, hanem rajtuk tankok, kamionok dübörögnek át, azért, hogy elnyomjanak, megfélemlítsenek, vagy az elnyomó államgépezet hu csatlósainak, pribékjeinek utánpótlást vigyenek? Semmit. Így a NATO jogosan bombázza oket.
A vajdasági magyarságnak pedig, ha szívbol akarja a szebb jövot (márpedig akarja), be kell rendezkednie a kivárásra, a túlélésre. Ehhez kívánunk Önöknek kitartást, erot.