Állatpermetek is vannak,amikkel a helyüket is lehet permetezni és nem baj,ha érintkezik velük. - na ja, pl. az amitráz :))) Ezen túl vannak piretroidok is, meg szervesfoszfát is. Előbbi nem meggyőzően öli a kullancsot, utóbbit meg csak a kutya viseli, a macska nemigen. A Frontline az állatra jó (szoktam használni nyáron), viszont a kert bokrainak kullancsmentesítésére max, ha megnyerem a lottóötöst. (egy cc. másfél decis üveg spray olyan 6 rugó:() És ugye arra is kell gondolni, hogy szép-szép, ha a kutyából-macskából a Frontline kiöli a kullancsot, a gazdáikban meg ott tudnak garázdálkodni... :)
Rubigant én is szoktam használni, első körben azon szokta (- sajnos csak képletesen :) - ) halálra röhögni magát a dísztökön termő lisztharmat. Volt olyan, hogy semmi nem vitte le (inc. Rubigan, Fundazol, Buvicid, stb) csak és kizárólag a mészkénlé. Egyébként szoktam mészkénlé + Thiovit keveréket is használni a lisztharmatra, ami első pillantásra baromságnak tűnhet, de úgy tűnik, hogy nem az. Mertugyanis: a virágzó tök alacsony koncentrációban (max 1,5- 2%) viseli a mészkénlevet, a fölött leszáradnak a virágai. Viszont a mészkénlének ugye van némi gázhatása is (ölég büdös a kénhidrogéntől:)) tehát nem csak ott öl, ahova a lé eljut, hanem mellette is. A Thiovit-tal meg a virágra ártalmatlanul lehet a kéntartalmat növelni, és tartósabb a hatása... A Topas-t (penkonazol) még nem használtam, nem lehet rossz, elvégre az embernek tablettában használható mikonazol (Nizoral) - itrakonazol (Orungal) "párja". Lehet, hogy idén kipróbálom...bár eddig az időjárás nem kedvezett a lisztharmatnak...lehet, hogy megúszom?
Ha főleg a tetvekkel gyűlt meg a bajom (van pár csipkebokor a kerítés mellett, vonzza őket, mint mágnes) vagy az előbb említett Decis + Mitacot, vagy Pirimort vagy Actarat vagy Zolone 30 WP-t használtam. Régen meg a jó öreg Bi58-at.:) A piretroidokat nem komálom önmagukban, ölég hamar "megszokják" a rovarkártevők... viszont cholinesterase-gátló szerves foszfáttal (vagy pl. amitrázzal) keverve eléggé taglózóak... lásd a régi - békebeli Chemotox-ot...:)
ÜdV