schlingensief Creative Commons License 2004.06.01 0 0 46
Na még erre is válaszolok:

1., 2., 3., 5., 9., 10.: a vallási hittételekrôl már lejjebb írtam.

4.: Szerintem az ördögöt mint személyt a mai egyház már nem nagyon hangsúlyozza. De ôt is lehet úgy látni mint a rossz és gonosz dolgok megtestesítését a világban.

6.: A pápa csak dogmatikus dolgokban (Mária mennybemenetele, stb.) "tévedhetetlen". A véleményét mondjuk a fogamzásgátlásról ugyanolyan kevéssé vagyok köteles elfogadni, mint mondjuk a szomszédomét...

7.: Az abortusz egy nehéz dolog. Szerintem (a vallástól függetlenül) az lenne a legjobb, ha senki sem kényszerülne rá. De az a baj, hogy jelenleg (és a múltban is) ez úgy néz ki, hogy nem lehetséges. Ennek ellenére magában véve, nagy általánosságban nem tartom jónak (ahogy valószínűleg a legtöbb ember - hívô és nem-hívô sem). De ez nem jelenti azt, hogy jobbnak tartanám, ha újra betiltanák, sôt!

8.: A katolikus egyház semmilyen hibáját és bűnét nem kell elfogadni. Ôk sem teszik ezt különben.

11.: Ez valami olyasmi, mint a Sátán. Érdekes, én sem a katechizmusban, sem máshol nem olvastam olyasmit, hogy okvetlenül hinni kell bennük. De ha az ember már Istenben hisz, akár az angyalokban is hihet... :-)

12.: Lásd 8-as pont. Különben pontosan milyen világuralmi törekvésekrôl beszélsz (ha a jelenben maradunk)?

13.: Ez valóban egy problematikus pont, mert ugye az egyház azt mondja, hogy az ószövetségi és az újszövetségi Isten egy és ugyanaz. Csak hogy az elôbbi még nem nyilatkoztatta ki magát olyan világosan. De szerintem végül is mindenkinek van egy személyes istenképe, amelyben lehetnek ilyen vagy olyan hangsúlyok is. Ugyanakkor keresztény szempontból nyilván a Jézus által mondottak a legfontosabbak.

14.: Ezt hogy érted? Már mondjuk azért, mert ugye a r.-kat. hívôk nem egy néhány száz vagy ezer személybôl álló szekta tagjai, hanem több százmillió ember szerte a világon...

15.: Ami a hit alapjait illeti, ez így van. De mondjuk ez pl. minden szakmában vagy más pozícióban így van.

16.: Ez miért probléma? Ráadásul az Újszövetség épp arról szól, hogy Jézus már az egész emberiség számára jött el (lásd pl. Péter álmát a tisztátlan ételrôl az Apostolok cselekedeteiben).

17.: Milyen hadvezérekrôl beszélsz? A szentek meg ugyanolyan emberek, ahogy mindenki más. Lehetnek példaképek, ami a hitet illeti, de nem kell senkinek se mindent elfogadnia, amit valaha is mondtak vagy tettek.

18.: Ezt hívják vallási misztériumnak, nem? :-)

19., 20.: Mondom, ezek olyan dolgok, amit a Vatikán mond, de amit nem vagyok köteles betartani. Számomra is problematikusak ezek a dolgok (vallásos szempontból is).

20.: A hívô ember ezt önként csinálja.... :-)

Előzmény: Fityfirity (40)