Kicsit késve avagy a szeptemberi várható nyaralás lázában leírom az élményeimet. (Meg azért is, mert olvastam lejjebb a negatív véleményeket)
2001 aug. elején voltunk, 4 éjszaka Porto, 5 Lisszabon. Szerintem ezt elrontottuk, L. nagyon szép, 2. VH hiányában minden megmaradt, viszont Portónak olyan hangulata van... A sikátorok, a sétálóutca, a "plázaszerüség", a kocsmák, az utcán focizó srácok... Na kezdem az elején. 2re értünk L-ba, kocsibérlés, irány Porto. 16:30 körül Pban voltunk, ám a szállodát csak 20:30körülre találtuk meg, de akkor is csak úgy, hogy egy fickó odavitt minket (fel volt túrva az egész város, az utcák egyirányusítva - persz a nekünk rossz irányba). Másnap reggel két környékbeli barátnőmmel randi, FC Porto stadion, segítettek mezt venni, tolmácsoltak a kedvenc focistámnak (Baía), áradoztak a Fehér Mikiről (RIP :-(), az RTP (közszolg. TV) riportere, mikor rájött, hogy külföldi vagyok, odaengedett a helyére, hogy onnét jobban tudok fényképezni. Aztán elmentünk kajálni, megmutatták a legjobb fagyizót (Rua Catarina - sétálóutca plázaszerüség, 1. emelet, 1000féle fagyi), majd visszavittek a szállodához. Este meccs (FCP a másik portói csapattal szuperkupa-döntőt játszott), már a vadiúj mezemben mentem a kocsmába, utána festa a helyiekkel, mint külhoni portós nagy népszerűségnek örvendettem, pláne miután 2 szót kinyögtem port.ul :-) Másnap Braga, ott is nagyon kedvesek voltak az emberek, hozzácsapódtunk az egyik násznéphez, és felvettük az esküvő éneklős részét (azért a lagziba nem pofátlankodtunk oda ;-)), Conimbriga (ne hagyjátok ki!), Alcobaça, Batalha (azért az az Ines-Pedro románc elég durva), Coimbra (azért ez nyári szünetben nem az igazi), Liszabon, a kötelező dolgok mellett ajánlom mindenkinek az Aquario do Vasco da Gama-t, Cascais (itt aludtunk, de nem jött be annyira, mint a portói szállás, ott a Hotel Holyday Innben aludtunk, félpanzió, vacsira a Tripeiroba voltunk befizetve, ÁLLATI JÓ, tündériek a pincérek), Estoril - innét is van 1 jó sztorim: HÉVvel mentünk, bemondják, hogy "proxima paragem: Estoril" (prósszima parázsem: sturil), ha nem látom meg kiírva, hogy Estoril, még mindig a vonaton ülnénk, mert az életben nem jöttünk volna rá, hogy ez az. Sintra annyira nem jött be, Évora és Fátima annál inkább.
Összegzés: Imádom Portót, a portugálokat, a portóit, legjobban az emberek kedvessége fogott meg, szívélyesek, segítőkészek, a férfiak 0-100 éves korig gavallérok, gyönyörű ország. Ami nem tetszik/ett: a portugál nyelv szép, csak a portugálok beszélik csúnyán ;-), Isten óvjon mindenkit a portói akcentustól (hörgős R, stb), hogy fel volt túrva Portó (bár mostanra biztos szép lett), a millió körforgalom.
Szeptemberi tervek: 2-3 éjszaka Liszabon, onnét kirándulás Altér do Chao-ba (állami ménes), 1 éjszaka 1 lovastanyán, onnét egy hegyi túra, 4-5 éjszaka Porto, onnét 1 kirándulás a Peneda-Gerés Nemzeti Parkba, 1 edzés (min!), 1 meccs, pincék, festa a barátnőkkel...
Bocs a hosszúságért. :-)