vám és áfa kérdés
1. jött egy nagy értékű cucc az usa-ból. az orzyról kaptam értesítést. bementem. a csomagra 1000 usd volt értékmegjelölésnél írva. azt mondja a szaki, hogy ő ezt nem hiszi, valahogy igazoljam az értéket. elővettem a kinyomtatott html lapot, melyen ott volt az 1300 usd-s vételár. ez lett (természetesen) a vám és áfa alap.
2. kis értékű cucc kanadából. személyesen nem tudtam felmenni, ezért faxon elküldtem az orcyra a HTML lapot, mert nem értettem egyet az "előzetesen" kalkulált (cca. 10 e forint) vám+áfával. megjött a csomag. benne a határozat. az értékelés alapja 137 USD. a html lapot leseszarták...
hát hogy is van ez. ki a csaló? Ha az 1.-es pont esetében tudom, hogy az eladó 1000 usd értéken adja fel a cuccost (utólag, tudva, hogy a vámnál hátrányodra csalnak) bizony egy kis fotostoppolással átírom a leütési árat. de az ember becsületes akar maradni, de nem akarják engedni.
az külön izgalom, hogy miért kell bonus 1000 Ft. postaköltséget fizetnem (mikor ezt már kifizettem az eladónak "house to house")...hja azt mondja az orczy, hogy menjek fel személyesen az orczyra (és a vonatjegy)...tényleg jó lenne valami ombuckó mackó felé továbbítani az ilyen dolgokat.
3. most (okulva szeretett államom hozzáállásától) kértem az eladót, hogy írja rá GIFT. ekkor sem biztos, hogy szerencsém lesz, de érdekelne, hogy a vámalap-értéket honnan a bokámból fogják kibökni. per has sacperkábé...olyan szép kis fekete, piros, fehér számokkal...valami írás nyikon..üveg is van benne..biztos valami nagyító, esetleg objektív...biztos megvan vagy 200 dollár.
bocs, hogy hosszú voltam, de ebben a vámügyben érdemes tájékozottnak lenni....