Cicege, nekem kancsal volt a lányom (illetve bandzsa, mert ha befelé fordul a szeme akkor bandzsa, ha kifelé, akkor kancsal), szóval profi vagyok.
Mindenekelőtt azt kell tudnod, hogy sok kisbaba bandzsának látszik, mert az orrnyerge még nagyon széles. Egyetlen mód van laikus számára, hogy megállapítsa, valóban kancsal (bandzsa)-e a gyerek: a fénynek mindkét szembogarán ugyanazon a helyen kell megcsillannia, ha ez így van, akkor csak optikai látszatkancsalságról van szó. Ha nem, akkor a gyerek kancsal, és azt kezelni kell. A kezelés első állomása, a letakart szemüveg, illetve a "jó" szemét letakarják, hogy ne felejtsen el látni a másikkal. Ugyanis ha valóban kancsal, akkor dupla képet lát, ezt az agy túl sokáig nem viseli el, és kényszerből "kikapcsolja" a másik szemet. Később, atropinos cseppentés után vizsgálják meg a szemét, és ha erősen távollátó, akkor szemüveget kap, gyakran már ez is megoldja a kérdést. Fontos: a legtöbb gyerek távollátó, és a távollátás nagy részét kinövik, tehát nem kell arra berendezkedni, hogy örökké szemüveges lesz. Ha nem távollátás az eredendő ok, akkor a szemizmok lazák, ezen pedig csak a műtét segít. (Úgy kell felfogni, mintha a gatyagumi túl laza lenne, kicsípnek egy darabkát belőle, hogy ujra feszes legyen.) Az én lányomat - mellesleg ő születése óta kancsalított, váltva, mind a két szemével, és erősen - 4 éves korában operálták meg, azóta sincsen semmi baja. Maga a műtét altatásban zajlik, kb. negyed órás rutinműtét, a kórházban benn lehetsz vele, de ne ugorjunk ennyire előre...
Ennyit tudtam segíteni, ha van még valami kérdésed, szivesen válaszolok.