Mit kérjünk imáinkban Istentől?
Arra már valószínűleg rájöttünk, hogy lottó 5-öst, piros Ferrarit hiába kérünk Tőle. (Bizonyára tudja az Isten, hogy nem szolgálná a javunkat, bár lehet, hogy most éppen másként gondoljuk...)
Ha elfogadjuk azt, hogy a felfoghatatlanul hatalmas és bölcs Istennél van az irántuk érzett legmélyebb szeretet, akkor bizalom ébredhet bennünk Iránta. "És ez az a bizodalom, a mellyel Ő hozzá vagyunk, hogy ha kérünk valamit az Ő akarata szerint, meghallgat minket: És ha tudjuk, hogy meghallgat bennünket, akármit kérünk, tudjuk, hogy megvannak a kéréseink, a melyeket kértünk Ő tőle." (1. Jn. 5:14-15)
"Az Ő akarata szerint" kérni. A dacos ember ekkor rögtön el is akarja dobni ezt a lehetőséget, mert nem értette meg a dolog lényegét. Az a baj, hogy saját magunkból indulunk ki, és úgy gondoljuk, hogy Isten is olyan, mint mi. Mekkora tévedés, Istenben nincs önzés. Ha jól belegondolok, akkor szeretném azt, hogy az Ő akarata legyen meg.
Hogy miért?
1. Azért, mert Ő sokkal jobban átlátja a dolgokat, mint én. Ismeri a jövőt, és a dolgok következményeit. Látja, hogy mely döntéseknek mi a hosszú távú hatása, eredménye.
2. Azért, mert Ő jobban szeret engem, mint én saját magamat. Ebből következik, hogy még inkább javamra akarja fordítani a dolgokat, mint én magam.
3. Azért, mert Neki meg van hozzá a hatalma, és a bölcsessége, hogy akaratát beleegyezésemmel megvalósítsa rajtam is.
Akkor mit is kérjünk?
Kézenfekvő a rövidke ima: "Legyen meg a te akaratod". Ez jó is, és szükséges kijelentés minden ima végén, de...
De nem elég ahhoz, hogy kimerítsük az Isten imáról szóló tanítását. Jézus a Miatyánk mintaimádsággal tanít bennünket is imádkozni.
"Ti azért így imádkozzatok:
Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;
Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.
A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.
És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;
És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól.
Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké.
Ámen!"
(Mt. 6:9-13) Ez a mintaimádság átgondolásra érdemes: minden sora imatémák csoportjait tárja fel előttünk. Mint egy ima vázlat, úgy tárja elébünk a legfontosabbakat.
A Miatyánk elemzésével már foglalkozott egy topik: AZ IMA - GONDOLATOK A MIATYÁNKRÓL, de sajnos a sok offolástól régen elsüllyedt. Mivel ott nem volt minden fontos rész kibontva, így jó lenne itt folytatni...
"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik." (Mt. 7:7-8)