moncaberta Creative Commons License 2004.05.12 0 0 16
Sziasztok!
Akkor én is kérdeznék. Három éves a lányom, két évesen kezdett beszélni, nem kapkodta el, de hirtelen sokat fejlődött, ma már szerintem teljesen átlagos, jó szókinccsel beszél, mond vagy sokszor próbál mondani kifejezetten komplikált dolgokat is. A nyelvtani (főleg szórendi) hibáihoz elég hűséges , de ezek nem zavarják a megértést. Viszont az artikulációval nálunk is gondok vannak. Eleinte pocsékul artikulált, aztán fejlődni kezdett, értette mindenki, de most pár hete újra romlik, néha már én is alig értem. Valahogy elkeni a mássalhangzókat, lustán beszél, dünnyög. Tudom még kicsi, de ez a visszaesés zavar. Élettani dadogás, hadarás nálunk nem volt (eddig). Nem vettem észre rajta változást, elég élénk gyerek, tevékeny, az a serényke típus. A fülével tudtommal nincs gond, mindenféle halk zajokat -mélyet-magasat- meghall. Én elég szépen artikulálok, rossz mintát nemigen hall. Inkább valami nemtörődömség-szerű az egész, most már jól beszél, és mintha nem figyelne annyira oda, hiszen annyi más érdekes dolog van... Szerintetek van vele tennivalóm? Az agyamra megy, hogy állandóan vissza kell kérdeznem, ő meg begurul, hogy miért nem értem. Most be van gyulladva a fültőmirigye, lehet, hogy mononukleózisa van, még nem tudjuk, de ez csak pár napos dolog, a beszéd-probléma meg már hetekkel-hónapokkal ezelőtt elkzedődött..
Köszi előre is a segítséget.