Az Eyewitness és a hozzá hasonló Everyman Guides könyvek érdekesek, informatívak, sok háttérinformációt tartalmaznak és gyönyörű képek vannak bennük. Továbbá nagyok, nehezek és drágák. Én sajnálnám magammal vinni őket, rengetegszer elővenni stb. Ezeket utazás előtt szoktam elolvasni. De az Eyewitnessben is sok olyan információ van, ami engem nem érdekel: luxusszállók és éttermek, shopping stb.
Az internetet tényleg nem vihetem magammal, de az engem érdeklő aktuális információkat-nyitvatartás, menetrend stb kijegyzetelem és kinyomtatom.
Ha van időm és energiám akkor kijegyzetelek egy olyan könyvet, amelyben a látnivalók a térképen és a leírásban számozással jól beazonosíthatók. A Panoráma városkönyvek és a polyglott a legjobb. Majd minden egyes látnivalóhoz hozzáírom a többi könyvből a plusz információt. A megfelelő térképoldalakat lemásoltatom, a hozzátartozó leírásokat pedig a hátoldalra nyomtatom. A fontosabb templomok alaprajzát külön lemásoltatom,és a hátoldalra írom le a tudnivalókat róla. Minden nap csak azokat a papírlapokat viszem magammal, amelyekre aznap szükség van. Nem kell egész nap hordozni a nehéz könyvet, és nema szép és drága könyv ázik el, vagy lesz piszkos hanem csak egy papírlap.
Kicsit fárasztó módszer, de minden városnál csak egyszer kell megcsinálni.