Megerősítem, 4 éves kor előtt nagyon nehéz kezelni a kiejtési hibákat, mert a gyerekek zöme nem tud eléggé koncentrálni, tudatosan végrehajtani bonyolult utasításokat (nyelved, szád ide és akkor csinálj úgy, hogy stb.). De láttam már kivételt. Egy sima pöszeség (általában k,t, 6 db sziszegő, l, r)
iskoláskorra korrigálható 1-2 év alatt, ha semmi egyéb gond nincs.
Viszont!
A kiejtési hibák mellett néha van egyéb tünet is, ami komplexebb problémára utal, akkor 3 évesen is elkezdjük a munkát, mert iskoláskorra rendbe kell jönnie a dolgoknak.
Ilyenek: megkésett beszédfejlődés, fogalomalkotási zavar, gyenge motoros koordináció, szerialitás zavara,és még sorolhatnám, ezek már nagyon messze vezetnek, a tanulási zavarok körébe.
De ha ilyesmi áll a háttérben, a szülő vagy a óvónő már szokta tudni, hogy szakemberhez kell vinni a gyerekét.
Érdemes otthon előre besegíteni a logopédusnak, játékos szájtornákkal edzeni a szájizmokat. Arról nem is beszélve, hogy van egy autokorrekció, hogy ahogy erősödik, ügyesedik az izomzat, maguktól helyrejönnek egyes hangok. A fülével is lehet játszani pl. 2 képecskét rajzolsz neki autó (T hang hívóképe) kakas (k hang). Te mondod neki a hangot, ő meg mutassa meg, melyiket hallotta. KÉsőbb ha megy, lehet kitalált szótagokban, szó elején, szó végén, de erre még bőven ráértek.
Az én 5 éves fiam is pösze, de szeptemberig még nem nyúzom a logopédiával, csak ezekkel a játékokkal pl. utazás közben, kocsiban.