Még mindig OFF
Alaposan félreolvastad a hozzászólásomat.
Egyszerűen kiegészítettem egy előzőt, leírva, hogy miért is dombornyomott a dombornyomott kártya, ugyanis nem az a lényege, hogy interneten is lehet fizetni.
Nem azt írtam, hogy még nem terjedt el, hanem azt, hogy "Ennek a lehetősége kelet európában gyakorlatilag nulla" (mármint hétköznapi embereknek) és hogy "Amerikában most is létezik". A "most is" elég egyértelműen utal arra, hogy egy régi valamiről van szó, nem pedig egy eljövendőről.
A futáros eset már a te mobil POS sztoridra volt a válasz (én is láttam már olyant, étteremben is), de még mindig nem látom, hogy mi köze ahhoz, hogy a dombornyomottnál van egy másfajta lehetőség is, ami a nem dombornyomottnál (Electron) nincs.
Nem elemeztem a kártyák/módszerek előnyeit, hátrányait, nem rangsoroltam, nem kértem, hogy azonnal vezessék be, csak leírtam egy előzőleg (1933) nem említettet.
Nyilván minden cég azt a megoldást választja, amelyik neki megéri. Vagy amelyik elérhető.
A lehúzós olcsóbb, és ez is lehet biztonságos, hiszen egyrészt a bank visszaigazolhatja a hitelkeretet/érvényességet telefonon (hiszen egy AMEX-nél nincs hitelkeret), másrészt ha olyan termékről/szolgáltatásról van szó, amelyet a vevő nem azonnal kap meg, akkor meg is lehet várni, amíg a bank írásban visszaigazolja a tranzakciót, hiszen a szállítás amúgy is napok vagy hetek múlva történik.
Régebben nem volt választási lehetőség, aki kártyát akart elfogadni, annak csak ez a lehetősége volt, hiszen még a POS is nagyon fiatal a hitelkártyához képest, ezért nyilván ez terjedt el, és most kezdi felváltani az újabb technológia. Mivel nálunk az egész hitelkártya nagyon új, és még nincs is elterjedve, ezért egyből az újabb technológiák terjednek el (lásd SMS vs. pager) tömegesen. Viszont a lehúzás a kommunizmusban is létezett, tipikusan a nyugati turisták által látogatott helyeken. És egyes helyeken most is megvan.
Remélem most már egyértelmű, hogy köztünk nincs vita, csak másról beszéltünk :)