saultestvér Creative Commons License 2004.05.03 0 0 831
Kedves Pasa!

"Az összetett szénhidrátok a bélben glükózzá alakulnak, de az egyszerű cukrokétól eltérően, a glükózzá történő átalakulás lassú folyamat (míg az emésztés tart), és a vérbe jutás fokozatosan történik. Az egyszerű cukrok (mono- vagy diszacharidok) ellenben gyorsan bejutnak a vérbe, és így hirtelen megnövekszik a vér glükózszintje. Ez intenzív választ vált ki a hasnyálmirigyből, melynek gyorsan kell inzulint elválasztania ahhoz, hogy le tudja bontani a fölösleges glükózt. Ennek eredményeként vércukorszint-csökkenés történik.
Ezek a hirtelen, édesség, sütemény, bonbon stb. által kiváltott glükózszint-ingadozások a hasnyálmirigyet és az egész szervezetet erőltetett anyagcserére kényszerítik, hajlamossá téve az olyan betegségekre, mint a cukorbetegségvagy az érelmeszesedés. Nem így az összetett szénhidrátok (gabonakeményítő, gumók, főzeléknövények), amelyek miután megemésztődnek és lassan beáramolnak a vérbe, állandó glökózszintet tartanak fenn néhány órán át, és a hasnyálmirigy jobb működését teszik lehetővé."
A fenti idézet a 461-es hozzászólásomban említett könyvből van (44. old.), melyet egy orvos (dr J. D. Pamplona)írt laikusoknak, és egy orvos-táplálkozástudós (dr Pere Llorca) ellenőrzött szakmailag (már legalább két orvos, és voltak forrásaik, tanáraik, ahonnan szedték). Ez nincs kiemelve a szövegkörnyezetből és még meg se forgatták.
A nagyragadozókon kívül (néhány extrém kivételtől eltekintve)a táplálék általában a legtöbbször rendelkezésre áll, nincs szükség az egész fa lelegelésére, mert másnap lesz másik, anmin gyömölcs van, vagy eszik mást.
Az ATP és a C-vitamin arra volt példa, hogy vannak olyan anyagok, melyek a reakcióban nem reverzibilisen változnak, hanem később vagy később se alakulnak vissza.
Az állatokban lévő béta-amilázok lehet, hogy nem láncvégen hasítanak, de nem is pont középen, hanem ahol épp érik, így nem egyszerre lesz sok glükóz, hanem fokozatosan nő a mennyisége, majd fokozatosan csökken.
A javasolt kísérlet nem az alap problémát vizsgálja. Akkor lenne megfelelő, ha turmixolt és szűrt gyümölcslé vagy teljes kiőrlésű lisztből készített oldat lenne az egyik pohárban, a másikban pedig a cukoroldat. (A túlzott egyszerűsítéssel elveszhetnek a kérdés szempontjából döntő dolgok.) Ha visszanézel, láthatod, hogy az én állításom nem az, amit leírtál. Amikor esszük v. isszuk a finomított fehércukros dolgokat, nem szoktunk bevenni utánna semmilyen multivitamint, míg a természetes táplálékokban a multi mellékelve van. Aki multit szed, beveszi akár sütit eszik, akár gyümölcsöt.
A finomított fehércukrot általában v. innivalóba, v. az élelmiszer tetejére, v. amúgy is szénhidrátban gazdag ételbe szokták tenni. Az első két esetben gyorsan lebomlik és felszívódik, a harmadik esetben (mivel az amilázok nem válogatnak és egyszerre kezdik bontani a hosszabb láncokkal) is hirtelen növelik a glükózszintet. A természetes táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok lassabban, fokozatosabban teszik ezt.

üdv:saultestvér

Előzmény: pasa_ (830)