Sziasztok! Én csak most találtam meg ezt a fórumot, de nagyon megtetszett, s gondoltam én is megosztom veletek a tapasztalataimat az avokádó tartásáról. Lehet, hogy most olyanokat is leírok, amit tudtok, de inkább többször írjuk le, s ezzel is segítsük a másikat, minthogy ne írjuk le.
Az avokadó trópusi gyümölcs, örökzöld fa.
Nem hiszem, hogy sikeres lesz a hajtások gyökereztetése, a mi gyümölcsfáinkhoz hasonlóan szemzéssel, oltással szaporíthatjuk.
"Az avokadót a magcsemeték szemzésével és oltásával szaporíthatjuk. Első feladat a magvetés és a magcsemeték nevelése. Magja csírázóképességét hamar elveszti, ezért a termésből kiszedve a vetésig nedves homokban rétegezve tároljuk. Homokos lombföldbe vessük. A magvakat hegyes végükkel felfelé fordítva 3/4 részig süllyesszük a homokos talajba és ezután lombbal vagy más, laza, nagy humusztartalmú, jó víztartó képességű földdel takarjuk. A csírázás optimális hőfoka 20-25 'C. Ezen a hőmérsékleten 6-10 hét alatt megjelennek a kis növénykék.
Ahogy én csinálom: a gyümölcsből kiszedett friss magról lehúzzuk a felső barna maghéjat, majd 3 db kb. 5 cm hosszú fogvájó darabkákat beleszúrunk a tompább részébe, majd az így kapott kis „UFÓ”-kat langyos vízbe helyezzük úgy, hogy a víz a mag kb. ¾-ét ellepje. Ne felejtsük el az elpárolgott vizet pótolni, különben ki fog száradni, és nem lesz a csíráztatásból semmi. Szobahőmérsékleten kb. egy hónap alatt a mag kettéválik, elkezd gyökerezni, s amikor már 5-6 cm-es a gyökér és már kezdenek látszani az első kis sarjadások, akkor ültessük el ’B’ vagy ’C’ típusú virágföldbe. A magot ne szedjük le, az egészet ültessük el. Folyamatosan öntözzük, lehetőség szerint alulról (akkor a föld nem töpped össze, s a növény is annyi vizet szív fel magának, amennyi neki kell. Nem kell meglepődni, nagyon gyorsan felissza a vizet, öntözés után 2 perccel már nincs is víz a cserép alatt). Nyáron, illetve nagy melegben permetezzük őket lehetőség szerint állott, tiszta esővízzel. Ha nem tudunk esővizet felfogni, semmi baj, jó a sima csapvíz is, de NE HIDEG víz legyen, mert akkor leforrázuk a növényt. Langyos víz legyen, ha lehet, akkor álljon kb. 2 napot. Később, amikor a növények már idősebbek, fontos számukra a tápanyag-utánpótlás. (Pl.: substral) Évente egyszer, tavasszal (március) ültessük át a fákat, mivel nagyon fontos számukra a friss föld, a friss tápanyagok, a nagyobb edény. Ne tegyük őket egyszerre sokkal nagyobb edénybe, mivel az nem tesz jót nekik. A gyökerekre nagyon ügyeljünk, mert ha megsérül, nehezen regenerálódik. Nem kell kétségbe esni, rendbe fog jönni, viszont nagyon le tudja lombozni az embert, amikor a növény levelei a törzshöz simulnak, nem egészségesen állnak. Nagyon könnyen észre lehet venni, ha valami bajuk van. Ilyenkor mindig lekonyulnak a leveleik. Késő tavasztól őszig nagyon jól érzik magukat a szabadban. Ha lehet, ne tűzze őket a nap egész nap. Ilyenkor csak késő délután permetezzük őket. Az esőt nagyon szeretik, frissítő eső után a növények teljesen felüdülnek. Nálunk például az esti pázsitöntözéskor ki vannak rakva a fűre szépen sorban úgy, hogy az esőztető berendezés hatósugarába kerüljenek. A széllel nagyon vigyázzunk, mivel a fiatal növényeknek nagyon gyenge a törzsük, könnyen sérülnek.
Nekem most éppen 9 növényem van, ebből 3 van ami 4 éves, 2 db 2 éves, a többi pedig 1 éves és 2 hónapos közötti. A 4 évesek most már kb. 2 méter magasak, s folyton nőnek. Főleg márciusban és szeptember – október tájékában. A fiatalabbak is már 1,5 méteresek, a legfiatalabbak pedig úgy 30 – 70 cm magasak. Persze folyamatosan ültetem el őket. Amikor egy avokádó gyümölcsöt megeszünk, már gyökereztetem is. Sajnos nem tudtam még őket beoltani, illetve beoltatni, mivel ennek még nem jártam utána. Meg nem hiszem, hogy itt a környéken valakinek is lenne termő avokádó fája. Persze ha van, nagyon szívesen fogadnám az oltóvesszőt.
Ezt a cikket már nem tudom hol, valahol itt a neten olvastam, s kiegészítettem a saját tapasztalataimmal. Remélem segítettem valakinek ezzel az írással.