lsr Creative Commons License 2004.05.02 0 0 10
Először Amet Jézus=Atya nézetéről.

Én mást olvasok ki a Biblia sorai közül (bár ettől még lehet neked igazad Amet).
Úgy látom, hogy az Atya és a Fiú (Jézus Krisztus) két különböző személy, akik együtt munkálkodnak az emberért.

"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra..." (1. Móz. 1:26) Szerintem a többes szám nem "királyi" szóhasználat, hanem a valóságot mutatja meg.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Jn. 3:16) Adta az Ő fiát... Persze nem a Fiú akarata ellenére...

"Felele azért Jézus, és monda nékik: ...a Fiú semmit sem tehet önmagától, hanem ha látja cselekedni az Atyát... Én semmit sem cselekedhetem magamtól; a mint hallok, úgy ítélek, és az én ítéletem igazságos; mert nem a magam akaratát keresem, hanem annak akaratát, a ki elküldött engem, az Atyáét." (Jn. 5:19,30) Két személy, két akarat. Elküldeni valahová csak más valakit lehet.

"Mert az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta..." (Jn. 5:22) Ha az Isten csak a földi élete során használta a Fiú nevet, akkor istenségében ismét feltámadva miért beszél még mindíg a Fiúról? Ki adta kinek az ítéletet?

Sőt a Biblia három isteni személyről beszél:
"Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében..." (Mt. 28:19)

Akkor kihez imádkozzunk?

Jézus egyértelmű tanítása: Az Atyához imádkozzunk, Jézus lelkületével, és elismerve, hogy Ő békéltetett meg minket az Atyával (Jézus nevében).
Tehát úgy imádkozzunk az Atyához, ahogy azt a Fiú (Jézus) földi élete során bemutatta, és tanította:
1. élő reménységgel és bizalommal
2. hittel, semmit sem kételkedve
3. kitartóan és rendszeresen
4. másokra is irgalommal gondolva
5. dicsőítéssel és hálaadással
6. legyen meg az Isten akarata, és ne az enyém (hiszen Ő jobban tudja, hogy mi van igazán a hasznunkra)...

+1: Bűnbánattal (Jézus, bár emberként megkísértetett, mégsem esett bűnbe. Ezért nem kérte ezt Ő. De szánunkra ez fontos, hiszen nincs egy igaz ember sem...)

Előzmény: Amet (9)