moonshadow Creative Commons License 2004.05.01 0 0 1037
Végül is a tettek mezejére léptem.
A metszés megvárása őszig két okból rossz:
1. Addig megeszik az egész fát.
2. Annyi luk van rajta, hogy leginkább talaj felett 25 centivel lehetne metszeni az egész fatörzset.

Magán a törzsön vagy 5-6 kissebb nagyobb lyuk és odvas rész van.
Kitakarítottuk őket, levágtuk a kérget szépen mellette, jól megdrótoztuk a lyukakat ameddig csak bírtuk beledugdostunk drótot, hátha sikerül agyonnyomnunk a kukacokat, meg kitisztítani a járatot.
Utánna sebkezelővel beecseteltük ameddig tudtuk, a lyukakat lezártuk, sebkezelő pasztával.
Az olyan nagy lyukaknál amikből kifolyt volna a sebkezelő, úgy jártam el, hogy jól beecseteltem a folyós sebkezelővel, majd ebbe a trutyiba papírzsebkendő darabokat nyomtam. Ez jól felszívja a sebkezelőt és jól zár.
Ha ki akarná rágni a kukac, úgyis beletörik a bicskája, mert a sebkezelő úgy tudom mérget is tartalmaz.
Érdekes, hogy azok az ágak is zöldülnek kifelé amelyikben járat van a közepén.
Hogy lehetséges ez?
Egészen vastag 3-4 centis ágak is vannak amelyeknek kirágta a belsejét, mégis zöldül ki az egész fa.
Végül is abban reménykedem, hogy sikerül a kukacokat elpusztítani és a fa meggyógyítja belűlről ezeket az ágakat.
Mindenesetre rendszeresen ráfigyelek a fára, hátha lesznek még furatok.
Ez a benzines vatta sem hangzik rosszul, de ezt most nem csináltam meg, majd legközelebb.